Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Δήλωση Παπουτσή όπου καλεί τον Καμίνη να επαναφέρει την πρότασή του για ένταξη της δημοτικής αστυνομίας στην ΕΛΑΣ

Την πρότασή του για ένταξη της δημοτικής αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ. επανέλαβε ο Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ κ. Παπουτσής με το σκεπτικό ότι «η αντιμετώπιση του παραεμπορίου πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση και σε όλες τις ώρες και όχι τις ημέρες και τις ώρες  εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων». Να σχολιάσουμε πολύ σύντομα ότι αν ο κ. Παπουτσής ήθελε πράγματι να ενταχθεί η δημοτική αστυνομία στην ΕΛ.ΑΣ. δεν θα παρέπεμπε σε παλιότερες δηλώσεις του κ. Καμίνη αλλά θα έκανε την πρότασή του στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αυτός είναι μέλος της κυβέρνησης ενώ ο κ. Καμίνης δεν φέρει καμία σχετική ιδιότητα. Η πρόταση αυτή έχει να κάνει με την εξασφάλιση ψήφων στους ψηφοφόρους της Α' Αθήνας όπου εκλέγεται ο κ. Παπουτσής, εξάλλου εκλογές έρχονται σύντομα. Η εκτίμησή μας είναι ότι οι ψηφοφόροι της Α' Αθήνας, που ταυτίζεται  με τα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων, έχουν απηυδήσει με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη κυρίως της ανεπάρκειας της Ελληνικής Αστυνομίας, και ο υπουργός προσπαθεί έντεχνα να μεταθέσει τις ευθύνες του στον δήμαρχο Αθήνας (τον οποίο βέβαια στήριξε και ο ίδιος) ώστε να διατηρήσει την ελπίδα επανεκλογής του. Το γεγονός ότι ο δήμαρχος δεν έχει πολιτική υπόσταση (με την έννοια ότι κανένα κόμμα δεν καρπώνεται τη φθορά του καθώς δεν είναι πολιτικό πρόσωπο) τον κάνει εύκολο «αποδιοπομπαίο τράγο» για την κατάσταση που διαμορφώθηκε αρχής γενομένης πολύ πριν την εκλογή του, δηλαδή ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όσο για το ωράριο των δημοτικών υπαλλήλων - δημοτικών αστυνομικών που επικαλείται ο υπουργός, ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι η δημοτική αστυνομία είναι 24ωρη υπηρεσία, αλλά και ότι δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα μικροπωλητών στη διάρκεια της νύχτας. Αλλά πολιτικός είναι ο άνθρωπος και γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι όλα παίζονται σε επίπεδο εντυπώσεων και όχι στο αν ευσταθούν ή όχι τα όσα υποστηρίζει. Η αλήθεια είναι ότι τη νύχτα πορνεία υπάρχει, διακίνηση ναρκωτικών υπάρχει, διαρρήξεις οχημάτων υπάρχουν, επιθέσεις σε διερχόμενους υπάρχουν, αλλά μάλλον η 24ωρη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. (την οποία άστοχα επικαλείται ο κ. Παπουτσής ως αντίπαλο δέος για τη δημοτική αστυνομία) δεν είναι ικανή να αποτρέψει τα παραπάνω. Ή δεν είναι ικανός ο ίδιος.
Διαβάστε την ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων και τη δήλωση Παπουτσή

21-12-2011: Απάντηση Δήμου Αθηναίων στην ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αστυνόμευση στην Αθήνα

«Η κατάσταση στο κέντρο, παρά τις εξαγγελίες, τις δεσμεύσεις και τις προσπάθειες υπουργείων και υπηρεσιών, δεν έχει βελτιωθεί και σε ορισμένους τομείς έχει επιδεινωθεί. Η δημοτική αρχή, με κάθε ευκαιρία και σε κάθε δημόσια παρέμβασή της, τονίζει ότι το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας δεν σχετίζεται μόνο με την αστυνόμευση. Οι επισημάνσεις και οι ανησυχίες που εκφράζει ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης έχουν πάντοτε ως στόχο να είναι γόνιμες και εποικοδομητικές, απηχούν τις απόψεις φορέων, και αφορούν:

-          στη συνέχιση της ροής μεταναστών προς την πρωτεύουσα

-          στον περιορισμένο αριθμό απελάσεων

-        στη μη υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας των εισερχομένων, σε εγκαταστάσεις κοντά στα σύνορα

-      στην επιβεβλημένη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τη Δημοτική για την αντιμετώπιση του παραεμπόριου.

 Η δημοτική αρχή είναι πάντοτε διαθέσιμη για συνεργασία, χωρίς την οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα που σωρεύονται στην Αθήνα. Έχει αποδείξει στην πράξη ότι θεωρεί τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων επιβεβλημένη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πολυσύνθετα προβλήματα της πρωτεύουσας. Συνεχίζεται, στο πλαίσιο αυτό, η στενή συνεργασία της δημοτικής αρχής με την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, αρμόδια για τον συντονισμό, ενώ πρόσφατες είναι σχετικές συμφωνίες που υπεγράφησαν για το κέντρο της Αθήνας, με τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας».


Δήλωση Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με αφορμή σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων
Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011
Οι διευκρινίσεις του Δήμου της Αθήνας ήταν αναγκαίες. Όπως είναι αναγκαία, η αποφυγή της εύκολης μετάθεσης ευθυνών. Ιδιαίτερα, σε εκείνους όπως η Ελληνική Αστυνομία η οποία συνδράμει με συνέπεια το Δήμο της Αθήνας, σε κάθε περίπτωση.


Όπως είναι αναγκαία, η αντικειμενική και ολόπλευρη εκτίμηση της κατάστασης που επιβαρύνει τους Αθηναίους πολίτες, η αποτίμηση του ρόλου και των πεπραγμένων όλων των αρμοδίων φορέων, του κράτους και του Δήμου της Αθήνας.


Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι σταθερά προσανατολισμένο στην ενίσχυση της συνεργασίας με το Δήμο της Αθήνας για το συμφέρον των Αθηναίων πολιτών.

Ωστόσο, θα είναι καλοδεχούμενη η πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Καμίνη, προς την ΚΕΔΚΕ, έτσι ώστε όλοι οι δήμοι της χώρας να συνδράμουν με την εξεύρεση χώρων για τη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης παράνομων μεταναστών.

Το ίδιο καλοδεχούμενη θα ήταν και μία πρωτοβουλία του κ. Δημάρχου προς τα πολιτικά κόμματα που αντιδρούν για τη δημιουργία Κέντρων Κράτησης Μεταναστών.

Όσον αφορά στην ενίσχυση του προγράμματος της Ελληνικής Αστυνομίας για την απέλαση των παράνομων μεταναστών, θα ήταν επίσης καλοδεχούμενη μια ενδεχόμενη πρωτοβουλία του κ. Καμίνη προς τις πρεσβείες των χωρών προέλευσης των μεταναστών, πέραν των πρωτοβουλιών του Υπουργείου Εξωτερικών που γίνονται, για την άμεση έκδοση, χωρίς καθυστέρηση, των ταξιδιωτικών εγγράφων που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση των απελάσεων.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου, ίσως έφτασε η ώρα ο Δήμαρχος κ. Καμίνης να σκεφθεί ξανά την πρόταση που του είχε κάνει η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο, για τη μεταφορά του συνόλου της δύναμης της δημοτικής αστυνομίας και των σχετικών αρμοδιοτήτων στην ΕΛ.ΑΣ.. Προκειμένου, η αντιμετώπιση του παραεμπορίου να γίνεται σε καθημερινή βάση και σε όλες τις ώρες και όχι τις ημέρες και τις ώρες εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων.

Είμαι βέβαιος ότι η πρόθεση του Δημάρχου Αθηναίων είναι ειλικρινής και η συμβολή του θα είναι καθοριστική και θα έχει πραγματικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου