Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Σαρωτική αξιολόγηση σε όλο το Δημόσιο το 2012 - Υπεγράφη το μνημόνιο με τη Γαλλία

Αξιολόγηση όλων των δομών του κράτους και των υπαλλήλων, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, τη συνδρομή της Γαλλίας και σε απόλυτη συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα έρχεται για ολόκληρο το Δημόσιο το 2012, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το προαναφερθέν γαλλικό υπουργείο.

Παρουσιάζοντας το υοπογραφέν μνημόνιο και τον οδικό χάρτη για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, που αφορά όλα τα υπουργεία, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η περικοπή οργανικών θέσεων δεν σημαίνει αυτομάτως και απολύσεις: «Αλλωστε, κανένας δεν έχει ζητήσει επισήμως απολύσεις», επεσήμανε σχετικά ο κ. Ρέππας που περιγράφοντας το ζητούμενο της αναδιάρθρωσης είπε: «Στόχος είναι η καλύτερη αξιοποίηση των υπαλλήλων στις κατάλληλες θέσεις και όχι οι απολύσεις».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι «μέσα σε μία περίοδο έντονης κρίσης θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των δομών του κράτους», χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν και θα ληφθούν για το επιτελικό κράτος ως τη «μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων».

Πρόσθεσε δε, ότι "αυτή η κορυφαία μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους δημόσιους υπαλλήλους, γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορεί να πετύχει" και τόνισε ότι "δεν θέλουμε να νικήσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους", αλλά τη συνεργασία τους για να μην επαναληφθούν τα μέτρα που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή οι περικοπές στους μισθούς και οι απομακρύνσεις. Ο κ. Ρέππας αναφερόμενος στην αξιολόγηση, είπε ότι είναι σχετικά εύκολη για τις δομές και τις υπηρεσιακές μονάδες, αλλά αρκετά σύνθετη και δύσκολη για τους υπαλλήλους. Γι' αυτό το λόγο, συμπλήρωσε, "πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αξιολόγησης που θα είναι αδιάβλητος, αμερόληπτος και δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν η αξιοπιστία της και η αντικειμενικότητά της".

Το μνημόνιο συνεργασίας
Σκοπός του μνημονίου με τη Γαλλία και σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα, είναι η παροχή κρατικής βοήθειας στις ελληνικές αρχές στη διάρκεια της αξιολόγησης, καθώς και η προετοιμασία της συνολικής αρχιτεκτονικής και στρατηγικής για να υλοποιηθεί η διοικητική μεταρρύθμιση, ιδίως εντός του πλαισίου των συστάσεων του ΟΟΣΑ και με βάση τις απαιτήσεις του μνημονίου με τους δανειστές της χώρας.

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει ένα γενικό οδικό χάρτη με επτά πυλώνες που είναι η δομή και οι κανόνες οργάνωσης του κράτους, η διαχείριση και η παρακολούθηση του προϋπολογισμού, η διαχείριση και η παρακολούθηση του ανθρώπινου δυναμικού, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η καλή νομοθέτηση και η βελτίωση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας, με την απλοποίηση των διαδικασιών και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου