Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανοιγαν κεφάλια μεταναστών στη Μασσαλίας. Καμίνης: Δεν άνοιξε μύτη

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Πετροπόλεμος, ξύλο από ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και τρεις συλλήψεις μεταναστών χωρίς χαρτιά ήταν το αποτέλεσμα χθεσινής επιχείρησης «κατά του παραεμπορίου» στον πεζόδρομο της Μασσαλίας, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη.

Την επιχείρηση ανακοίνωσε ο κ. Καμίνης, καταδικάζοντας την επίθεση με πέτρες που δέχτηκε ομάδα δημοτικών αστυνομικών δίπλα στο κτήριο της Νομικής: «Αυτές τις ενέργειες πρέπει να τις καταδικάσει κάθε Αθηναίος πολίτης. Δεν πτοούμαστε όμως, και θα συνεχίσουμε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια, ώστε η Αθήνα να έχει την εικόνα που της αξίζει», πρόσθεσε ο δήμαρχος, ο οποίος έχει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν μιλήσει για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ειδικά στην περίοδο των κινητοποιήσεων στην Καθαριότητα, ο κ. Καμίνης τόνιζε ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση των δικαιωμάτων, γιατί αυτό οδηγεί στην κατάργησή τους, «όπως συνέβη με το νόμο που κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο χωρίς να ανοίξει μύτη».

Χθες, πάντως, πρέπει να άνοιξαν ορισμένες μύτες, αν και ο ίδιος ο δήμαρχος δεν αναφέρει κάτι σχετικά ως αυτόπτης μάρτυρας, «ο οποίος την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στο σημείο, προκειμένου να παρακολουθήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Αστυνομία στην αντιμετώπιση του ζητήματος».

Διαμετρικά αντίθετη εικόνα δίνει ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), που αποκαλεί «φασίστα» το δήμαρχο και «φασιστική» την επίθεση των ΜΑΤ, που επί ένα δεκάλεπτο «άνοιγαν κεφάλια μεταναστών στην είσοδο της Νομικής Σχολής, βάζοντας σε κίνδυνο περαστικούς και φοιτητές». Χαρακτηρίζει την «τρομοκρατική επίθεση των ΜΑΤ σε χώρο ασύλου ως την πρώτη ένδειξη του τι σημαίνει γι' αυτούς «εθνική σωτηρία» και «κυβέρνηση συνεργασίας» και δηλώνει ότι για το φοιτητικό-εργατικό-λαϊκό κίνημα «το άσυλο είναι ζωντανό, προπύργιο των αγώνων μας και της αντίστασής μας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, που δολοφονεί εργαζομένους σε πανεργατικές πορείες και εξαθλιώνει την κοινωνία».

Σχόλιο: Περίεργη έκταση και δημοσιότητα έχει πάρει το πιο αναίμακτο επεισόδιο που έχει γίνει σε επιχείρηση κατά του παρεμπορίου. Επίθεση με τρεις πέτρες συνολικά - και όχι «πετροπόλεμο» - δέχθηκαν χθες οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. (ΥΜΕΤ) που επιχείρησαν στη Μασσαλίας. Βέβαια ο δήμαρχος μιλάει πάλι για επίθεση κατά δημοτικών αστυνομικών και όχι κατά αστυνομικών, προσπαθώντας(;) να εμφανίσει τη συνολική επιχείρηση ως επιχείρηση της δημοτικής αστυνομίας. Αντίθετα θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να αναδειχθεί το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυτής της κλίμακας μπορούν να γίνουν μόνο με επέμβαση ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., κάτι που μάλλον αποκρύβεται. Αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπερβάλλει καθώς κανένα κεφάλι δεν άνοιξε, και το μόνο που υπήρξε είναι μικροτραυματισμοί μεταναστών τη στιγμή της σύλληψής τους από τους άντρες των ΥΜΕΤ. Η ενημέρωσή μας είναι από μέλος του προεδρείου που ήταν παρόν στην επιχείρηση. Αντίθετα, σε περιπτώσεις τραυματισμών δημοτικών αστυνομικών ή αστυνομικών στο παρελθόν (π.χ. σε επιχειρήσεις στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) δεν είδαμε ανάδειξη του θέματος σε τέτοιο βαθμό. Επαναλαμβάνουμε ότι το όλο θέμα μάς προκαλεί απορία και προβληματιζόμαστε για το πού αποσκοπεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου