Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Φάλτσα Καμίνη για τις μαύρες κορδέλες

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΜΠΑΝΤΑΣ

Σε συνθήκες ζούγκλας φαίνεται πως ούτε η μουσική δεν εξημερώνει τα ήθη... Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, επικαλούμενος την «απόλυτη νομιμότητα», εμμένει στη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με το «παράπτωμα» των μουσικών της μπάντας να παρελάσουν την 28η Οκτωβρίου έχοντας κρεμάσει μαύρες κορδέλες στα μουσικά τους όργανα. 
Οι μουσικοί της δημοτικής μπάντας παρέλασαν με μαύρες κορδέλες, παρά τις προειδοποιήσεις του Καμίνη (Φωτ. Σπ. Τσακίρης)
Οι μουσικοί της δημοτικής μπάντας παρέλασαν με μαύρες κορδέλες, παρά τις προειδοποιήσεις του Καμίνη (Φωτ. Σπ. Τσακίρης)
Το όλο ζήτημα ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, όταν ο δήμαρχος ενημερώθηκε πως οι μουσικοί είχαν αποφασίσει να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική πολιτική με το δικό τους τρόπο. Τότε, ο Γ. Καμίνης απείλησε ότι θα παραπέμψει κάθε διαμαρτυρόμενο στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης -χωρίς πάντως η απειλή να αλλάξει τα αποφασισμένα. Στο Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε φάνηκε ότι επικράτησαν ψυχραιμότερες φωνές, αλλά χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε μέσω sms ότι ο δήμαρχος αποφάσισε «προκαταρκτική έρευνα για τη συμπεριφορά της Φιλαρμονικής». Το πρωί χθες αντιπροσωπεία των εργαζομένων ήρθε στο δημαρχείο για να συναντήσει το δήμαρχο. Τι διημείφθη εκεί;

Οπως μας λέει ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, μουσικός της μπάντας και μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, «ο δήμαρχος δεν έθεσε ξανά θέμα Πειθαρχικού, αλλά είπε ότι οφείλει να διενεργήσει έρευνα και θέλει όλα να γίνονται με απόλυτη νομιμότητα». Οπως λέει ο κ. Παρασκευόπουλος, ο Γ. Καμίνης «επικαλέστηκε κυρίως το γεγονός ότι δεν τον είχαμε ενημερώσει εμείς οι ίδιοι για ό,τι σκοπεύαμε να κάνουμε. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι μας τηλεφώνησε ο ίδιος όταν πληροφορήθηκε την κίνηση, στην οποία επρόκειτο να προβούμε. Του απαντήσαμε ότι βάσει του νόμου 1264 οφείλαμε να τον ενημερώσουμε μόνο σε περίπτωση που σκοπεύαμε να κηρύξουμε απεργία και όχι για μία κοινή πρωτοβουλία που άπτεται της συνδικαλιστικής μας συνείδησης. Μάθαμε όμως ότι ήδη αναζητά τα ονόματα των μουσικών της Φιλαρμονικής, παρ' ότι και οι 87 δεν λάβαμε υπ' όψιν την απειλή του περί Πειθαρχικού και εμφανιστήκαμε όλοι μαζί με τα περιβραχιόνια. Εμείς διευκρινίσαμε ότι δεν θα δεχτούμε καμία έρευνα για ζητήματα συνδικαλιστικά ούτε και κλήση συναδέλφου κατά μόνας. Εκείνος μας συνέστησε ψυχραιμία και μας είπε να μην τραβάμε το σκοινί»!

Ζητούμε από τον Β. Παρασκευόπουλο να μας περιγράψει την κατάσταση στον κλάδο των μουσικών: «Εχουμε υποστεί όλοι μείωση της τάξεως του 20% από τους μισθούς μας και δεν πληρωνόμαστε υπερωριακή εργασία, παρ' ότι δουλεύουμε συμμετέχοντας σε θρησκευτικές τελετές, αποδόσεις τιμών, συναυλίες κ.λπ. Στους 87 μουσικούς που απομείναμε στη Φιλαρμονική, μετά τη συνταξιοδότηση κάποιων συναδέλφων μας, οι παλαιότεροι είμαστε 20 χρόνια ήδη μέλη της Φιλαρμονικής και οι νεότεροι έχουν συμπληρώσει 8-10 χρόνια. Οι αποδοχές μας τείνουν να μην ξεπερνούν τα 800-900 ευρώ. Υπό εκκρεμότητα είναι η διαδικασία συγχώνευσης της Φιλαρμονικής με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου, πράγμα που μας κάνει να ανησυχούμε ότι θα υπάρξουν και απολύσεις μουσικών. Αυτή την εποχή ειδικά, που πολύς κόσμος δεν έχει να δώσει ούτε δέκα ευρώ για εισιτήριο, η παρουσία καλλιτεχνικών συνόλων, που μπορούν να προάγουν τον πολιτισμό και μάλιστα δωρεάν για τον πολίτη, είναι απολύτως απαραίτητη».

Με ανακοίνωσή της η παράταξη Ανοικτή Πόλη (ΣΥΡΙΖΑ) καλεί τον κ. Καμίνη να αφουγκραστεί τα μηνύματα της κοινωνίας αντί να λειτουργεί «ως υπάλληλος της κυβέρνησης και της τρόικας». Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποκαλεί τον Γ. Καμίνη «λοχία», τον καλεί «να πάρει πίσω εδώ και τώρα αυτή την απαράδεκτη δίωξη και να αντιληφθεί ότι ακόμη και αυτοί που τον ψήφισαν είναι αγανακτισμένοι με τη συμπεριφορά του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου