Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΑΣΕΠ: Πάνω απο 80 ρυθμίσεις για... ρουσφέτια - Μελέτη για τις αλλαγές στη νομοθεσία περί προσλήψεων

ΑΣΕΠ: Πάνω απο 80 ρυθμίσεις για... ρουσφέτιαΕνδεικτικό της ανομίας, του ρουσφετιού και, εν γένει, των πελατειακών σχέσεων στις προσλήψεις προσωπικού στο δημόσιο τομέα είναι το γεγονός ότι ο νόμος 2190/1995, γνωστός και ως «νόμος Πεπονή», με τον οποίο ιδρύθηκε το ΑΣΕΠ, έχει τροποποιηθεί από την ημέρα της ψηφίσεως του ως σήμερα πάνω από 80 φορές.

Αυτό προκύπτει από μελέτη την οποία έχει πραγματοποιήσει η ανεξάρτητη Αρχή, η οποία προχωρεί σε κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας και τη συγκέντρωση και την καταγραφή κάθε άλλης σχετικής ρύθμισης, έτσι ώστε να καταστεί εύληπτη προς τους πολίτες.


«Το σύνολο της νομοθετικής και κανονιστικής ύλης που θα κωδικοποιιηθεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη του ΑΣΕΠ, «υπολογίστηκε ενδεικτικά σε άνω των ογδόντα νομοθετημάτων και κανονιστικών πράξεων».

Η διαπίστωση αυτή καταδεικνύει ότι κάθε κυβέρνηση, που κατελάμβανε την εξουσία από το 1994 ως σήμερα, τροποποιούσε το νόμο για την ίδρυση του ΑΣΕΠ μία, δύο ή ακόμη και τρεις φορές, με σκοπό την εξυπηρέτηση καθαρά πελατειακών σχέσεων και το άνοιγμα... χαραμάδων που επέτρεπαν ρουσφετολογικές προσλήψεις, γεγονός που οδήγησε σταδιακά σε ένα υπεδιογκωμένο και γραφειοκρατικό κράτος.

Μετά τη μελέτη θα γίνει συγκέντρωση και καταγραφή της συνολικής (ρυθμιστικής) ύλης που αφορά το ΑΣΕΠ και το σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και ακολούθως η κωδικοποίηση του συνόλου της νομοθετικής και κανονιστικής ύλης, που αφορά τη σύσταση και λειτουργία ανεξάρτητης Αρχής για την επιλογή προσωπικού και το σύστημα προσλήψεων.

«Η πράξη αυτή», καταλήγει η μελέτη, «στοχεύει στη συγκέντρωση, ενοποίηση, εκκαθάριση και συστηματική ταξινόμηση των νομοθετικών κειμένων και κανονιστικών διατάξεων, καθώς επίσης και της λοιπής ύλης του συγκεκριμένου τομέα πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των ειδικότερων σχετικών νομοθετικών διατάξεων και κανονιστικών πράξεων».

Παράληλλα, θα δημιουργηθεί κατάλληλη πληροφοριακή υποδομή,στην οποία θα συγκεντρωθεί το σύνολο της νομοθετικής και κανονιστικής ύλης.

Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=429515

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου