Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Απειλή απόλυσης και παρακράτησης μισθού στους απεργούς της καθαριότητας

ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΕ ΟΤΑ

Με τρεις σκληρές παρεμβάσεις που θα περιληφθούν σε επείγουσα εγκύκλιο απάντησε η κυβέρνηση στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, η κυβέρνηση επικαλούμενη τους σοβαρούς υγειονομικούς λόγους που πλέον συντρέχουν αποφάσισε ύστερα και από τις άκαρπες διαπραγματεύσεις της με τους εκπροσώπους των εργαζομένων τα εξής:


1. Να μην καταβάλλεται ο μισθός στο προσωπικό που απεργεί, ή κάνει καταλήψεις ή εμποδίζει την αποκομιδή των απορριμάτων. Εάν κάποια δημοτική Αρχή δεν παρακρατήσει τους μισθούς από τους απεργούντες της καθαριότητας, τότε ο "λογαριασμός" θα πηγαίνει στο Δήμο. Σημειώνεται επίσης ότι η παρακράτηση μισθού θα αφορά ακόμη και εργαζόμενους που προσέρχονταν μεν στις υπηρεσίες τους αλλά με το πρόσχημα των κινητοποιήσεων δεν εργάζονταν στην αποκομιδή των απορριμάτων.

2. Οι δήμαρχοι καλούνται να αξιοποιήσουν δυνατότητα του νόμου (3979/2011) ενδεχομένως και με σχετική πλέον πλειοψηφία στα δημοτικά τους συμβούλια- και να αναθέτουν σε ιδιώτες τις υπηρεσίες μεταφοράς και συλλογής απορριμάτων καθώς και τις υπηρεσίες καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοσίων κτιρίων.

3. Σε συνεργασία με το υπ. Προστασίας του Πολίτη θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των ΧΥΤΑ Φυλής και Μαυροράχης,

Τέλος από την κυβερνητική φαρέτρα δεν έχει ακόμη αποσυρθεί - εάν η κατάσταση δεν ομαλοποιηθεί - η πλήρης αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου που διέπει την καθαριότητα στους ΟΤΑ κάτι που πρακτικά σημαίνει κατάργηση οργανικών θέσεων και μόνιμη παραχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες

Τι προβλέπει ο νόμος για τη δυνατότητα εμπλοκής ιδιωτών στην καθαριότητα
Στο άρθρο 61 του νόμου 3979 και υπό τον τίτλο: "Σύναψη δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας", προβλέπεται:

1. Για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, ακολουθείται η διαδικασία για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, που προβλέπεται στις διατάξεις του π.δ. 60/2007 (Α΄ 64), σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 209 και 273 του Κ.Δ.Κ. (ν. 3463/2006).

Με αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών, τεκμηριώνεται η αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του δήμου και καθορίζονται, ιδίως, το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται.

2. Συμβάσεις που έχουν καταρτισθεί από δήμους, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, με τις οποίες έχει ανατεθεί σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου η καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και η αποκομιδή και διαχείριση αποβλήτων, θεωρούνται νόμιμες μέχρι τη λήξη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου