Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Επιστράτευση απεργών - Σε επιφυλακή ο στρατός

ΦΥΛΛΑ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ

Με απόφαση του πρωθυπουργού, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα καλούνται από σήμερα να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους. Σε επιφυλακή έθεσε το ΓΕΕΘΑ το στρατιωτικό προσωπικό όλων των μονάδων της Αττικής

Στην απόφαση να επιστρατεύσει τους απεργούς στους τομείς καθαριότητας των δήμων σε Αττική- Θεσσαλονίκη προχωρά η κυβέρνηση μετά το αδιέξοδο που σφράγισε όλες τις διαπραγματεύσεις με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Στο χτεσινό υπουργικό Συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Χ. Καστανίδης εισηγήθηκε το μέτρο της επιστράτευσης ως το μόνο ενδεδειγμένο για να λήξει η αφόρητη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Με απόφαση του πρωθυπουργού από σήμερα το πρωί ξεκίνησε η αποστολή "φύλλων πορείας" στους απεργούς με τα οποία καλούνται να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους, προκειμένου να περισυλλεγούν οι χιλιάδες των τόνων που πνίγουν την πρωτεύουσα και τη Θεσσαλονίκη.

Αργά χτες το βράδυ υπογράφηκε η σχετική απόφαση με την οποία τίθεται σε πολιτική επιστράτευση όλο το πολιτικό προσωπικό των υπηρεσιών καθαριότητας στους δήμους Αττικής και Θεσσαλονίκης και επιτάσσονται τα απορριμματοφόρα οχήματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, για να συλλεγούν τα απορρίμματα μόνο στην Αττική απαιτούνται 1.000 απορριμματοφόρα να εργάζονται επί 10 ημέρες. Παράλληλα και προ του ενδεχομένου να υπάρξουν αντιδράσεις εργαζομένων έχει τεθεί σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλο, σύμφωνα με το οποίο θα αξιοποιηθούν περίπου 200 ιδιωτικά οχήματα για την περισυλλογή των απορριμμάτων.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει από τον ΟΑΕΔ να καταγραφούν οι άνεργοι που έχουν δίπλωμα οδήγησης κατηγορίας Ε προκειμένου να αξιοποιηθούν ως οδηγοί των απορριμματοφόρων. Ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι θα αποφασιστεί σήμερα στην κυβέρνηση εάν τελικά θα κατατεθεί την Τετάρτη η τροπολογία για την κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας στους ΟΤΑ.

Στρατιώτες
Σε επιφυλακή τέθηκε από χτες το μεσημέρι ολόκληρο το στρατιωτικό προσωπικό των μονάδων της Αττικής με σήμα του ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με τις οδηγίες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, το στρατιωτικό προσωπικό καλείται να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή καθ' όλο το 24ωρο προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση αποκομιδής των απορριμμάτων. Με την έκδοση του σήματος ανεστάλησαν όλες οι άδειες του στρατεύσιμου προσωπικού και επέστρεψαν στις μονάδες τους οπλίτες και αξιωματικοί, οι οποίοι βάσει στρατιωτικού σχεδίου με κατάλληλο εξοπλισμό (γάντια, μάσκες και φτυάρια) ανέμεναν την εντολή για να δραστηριοποιηθούν.

Το ΓΕΕΘΑ δήλωσε επίσης στο υπ. Εσωτερικών ότι άμεσα μπορούν να διατεθούν 170 επαγγελματίες οπλίτες ως οδηγοί απορριμματοφόρων με την προϋπόθεση να έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο αποκομιδής των σκουπιδιών και η Αστυνομία θα αναλάβει την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ-ΟΤΑ
Να αρνηθούν να εκτελέσουν παράνομες διαταγές καλεί τους στρατευμένους με χθεσινή ανακοίνωση της η ΠΟΕ ΟΤΑ, τονίζοντας ότι ο στρατός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως απεργοσπαστικός μηχανισμός απέναντι στους εργαζομένους. Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ κάλεσε την ΠΟΕ-ΟΤΑ να ξεκινήσει την αποκομιδή στους δρόμους στους οποίους πρόκειται να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας των διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ (19-20/10/2011), για να μην προκύψουν προβλήματα, δυσάρεστα και επικίνδυνα γεγονότα (φωτιές κλπ.) με τη χρήση των απορριμμάτων. Το ζήτημα της παράτασης της απεργίας έδωσε αφορμή στη ΝΔ να βάλει εκ νέου κατά της κυβέρνησης. Στον κ. Π. Κουκουλόπουλο επιτέθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γ. Μιχελάκης, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι ο υφυπουργός Εσωτερικών εξάντλησε και τα τελευταία υπολείμματα αξιοπιστίας του, δηλώνοντας ότι "η Δευτέρα θα είναι μία άλλη μέρα με καθαρή Αθήνα".

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Δικαστική έρευνα για ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Για τέταρτη φορά η Δικαιοσύνη παρενέβη χτες για τα σκουπίδια στην πρωτεύουσα, καθώς έπειτα από παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιω. Τέντε, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ε. Ράικου, διέταξε μία ακόμη προκαταρκτική εξέταση. Η εισαγγελία θα διερευνήσει εάν με όσα αναφέρονται σε έγγραφο της ΠΟΕ ΟΤΑ, η συνδικαλιστική οργάνωση καλούσε τα μέλη της να μη μαζεύουν σκουπίδια ούτε από νοσοκομεία, Λαϊκές Αγορές και σχολεία, διαπράττοντας αδικήματα, όπως πρόκληση σε τέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος.

Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε χτες το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου επρόκειτο να συζητηθεί η προσφυγή του Δήμου της Αθήνας, που ζητεί να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στους δήμους.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για σήμερα, εξαιτίας της απεργίας των δικηγόρων, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν θα εκδικαστεί, καθώς τα μέλη του ΔΣΑ απεργούν και σήμερα.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ, ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ, ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου