Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Φως στο τούνελ των σκουπιδιών - Αίρεται η επιστράτευση - Αδιέξοδο στη Θεσσαλονίκη

Μετά από διαμεσολαβητική προσπάθεια, Καμίνη - Ασκούνη, επετεύχθη συμφωνία. Στόχος, να έχουν απομακρυνθεί οι 130.000 τόνοι σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους μέχρι την 28η Οκτωβρίου

Επειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων επιστρέφουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας των δήμων. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά τη δέσμευση που ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών για άρση της επιστράτευσης, με ταυτόχρονη επιστροφή των εργαζομένων στις υπηρεσίες τους.


Είχε προηγηθεί χθες το απόγευμα συνάντηση των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ με τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Κ. Ασκούνη, ύστερα από πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ. Η πρόταση ήταν να διαμεσολαβήσουν στην κυβέρνηση οι δύο δήμαρχοι, ώστε να αρθεί η πολιτική επιστράτευση και οι εργαζόμενοι να ξεκινήσουν αμέσως την αποκομιδή.

Οι συνδικαλιστές συμφώνησαν με την πρόταση, τη μετέφεραν στα σωματεία των εργαζομένων και στη συνέχεια συνεδρίασε η ΠΟΕ-ΟΤΑ λαμβάνοντας την απόφαση για λήξη των κινητοποιήσεων. Το θετικό κλίμα είχε διαφανεί από το απόγευμα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είχε μεταφερθεί στους συνδικαλιστές η δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Χ. Καστανίδη περί άρσης της επιστράτευσης αν λήξει η απεργία.

Μάλιστα το βράδυ οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ πήγαν στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να γνωστοποιήσουν οι ίδιοι την απόφασή τους. Μετά τη συνάντηση ο Χ. Καστανίδης δήλωσε ότι θα αρθεί η επιστράτευση τη Δευτέρα με την έλευση του πρωθυπουργού στην Αθήνα.

"Θα υπάρξει εισήγησή μου για την άρση του καθεστώτος επιστράτευσης" τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών μετά τη συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι "από τη στιγμή που αποκαθίσταται πλήρως η εργασιακή ομαλότητα θα αποδεσμευθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από τον ΧΥΤΑ Φυλής". Επιπλέον συμφωνήθηκε και η σταδιακή αποχώρηση των ιδιωτικών απορριμματοφόρων.

Σημειώνεται ότι από νωρίς το απόγευμα είχε διαφανεί ότι οι συνδικαλιστές θα προχωρήσουν στον τερματισμό των απεργιών. Αιρετοί που παρακολουθούσαν από κοντά τις διαπραγματεύσεις εκτιμούσαν ότι οι εργαζόμενοι ήθελαν πάση θυσία την άρση της επιστράτευσης, κι αυτό γιατί όσο είναι σε ισχύ απαγορεύονται οι απεργίες.

Η "χρυσή" τομή επετεύχθη, αλλά για να καθαρίσουν οι πόλεις θα χρειαστούν περίπου δέκα ημέρες. Οι δήμοι καλούνται τώρα να εντείνουν τους ρυθμούς, προκειμένου την 28η Οκτωβρίου να έχουν απομακρυνθεί οι 130.000 τόνοι σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους τις τελευταίες είκοσι ημέρες.

Σημειώνεται ότι χθες η αποκομιδή των απορριμμάτων γινόταν μετ' εμποδίων, καθώς σε ελάχιστους εργαζόμενους είχαν επιδοθεί φύλλα επίταξης. Ενδεικτικά στο Δήμο Αθηναίων, μέχρι το μεσημέρι, με τα φύλλα επιστράτευσης στα χέρια, είχαν εμφανιστεί 500 εργαζόμενοι από τους 1.497 που απασχολούνται συνολικά στην καθαριότητα. Πρόκειται για 163 οδηγούς και 337 συνοδούς και εργάτες.

Ολη την ημέρα εντείνονταν οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των χιλιάδων τόνων σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της Αθήνας. Επίσης μέχρι το μεσημέρι είχαν πραγματοποιηθεί 74 δρομολόγια απορριμματοφόρων, 43 ανοιχτών φορτηγών, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν και δύο νταλίκες. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Αν. Βαρελά, μόνο τα ανοιχτά φορτηγά είχαν συγκεντρώσει περισσότερους από 200 τόνους σκουπιδιών.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στα χαρτιά η επιστράτευση - Δεν εργάστηκαν κι αυτοί που επιστρατεύθηκαν

Οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Παύλου Μελά έστειλαν τελικά στην αστυνομία τις λίστες των εργαζομένων καθαριότητας αργά το βράδυ της Πέμπτης, αλλά η επιστράτευση των απεργών φαίνεται πως μένει προς το παρόν στα χαρτιά, αφού ακόμα κι αυτοί που πήραν στα χέρια τους τα φύλλα επίταξης δεν εργάστηκαν χθες.

Στην "πολιορκημένη" από σκουπίδια Θεσσαλονίκη, οι δήμαρχοι τηρούσαν στάση αναμονής, ποντάροντας στη λήξη της απεργίας της ΠΟΕ ΟΤΑ ώστε να ξεκινήσουν εντατικό πρόγραμμα αποκομιδής, διάρκειας τουλάχιστον μιας εβδομάδας, για να καθαρίσουν την πόλη. Σε αυτή θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα απορριμματοφόρα, τράκτορες, κοντέινερ και ανοιχτά φορτηγά των δήμων, ενώ όπως είπε στο "Εθνος" ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του κεντρικού δήμου, Θανάσης Παππάς, "σε αυτή τη φάση δεν θα χρειαστεί η συνδρομή ιδιωτικών απορριμματοφόρων".

Την ώρα που οι τρεις δήμοι έστελναν τα στοιχεία στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, έληγε όμως και η κατάληψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία χθες παρέλαβε τελικά τα στοιχεία τεσσάρων δήμων και τα προώθησε στην αστυνομία, ώστε να προχωρήσει η ίδια τη διαδικασία σύνταξης και επίδοσης των φύλλων επίταξης.

Αυτά είχαν δοθεί από την Πέμπτη σε 120 εργαζόμενους καθαριότητας του δήμου Νεάπολης - Συκεών, αλλά και εκεί η υπηρεσία λειτούργησε χθες με προσωπικό ασφαλείας.

"Σε ένδειξη καλής θέλησης, και γιατί είχαμε στοχοποιηθεί άδικα, συμφωνήσαμε να επιτρέψουμε στους εργαζόμενους να συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι τα μεσάνυχτα. Στις 12.01 ξεκινά η αποκομιδή", είπε στο "Εθνος" ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θ. Κυζιρίδης.

Εν τω μεταξύ σε καθημερινό φαινόμενο τείνει να εξελιχθεί την τελευταία εβδομάδα η πυρπόληση σκουπιδιών που ξεχειλίζουν τους κάδους στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Χθες τα ξημερώματα συνελήφθησαν από την αστυνομία δύο άτομα, 36 και 35 ετών στις περιοχές της Τούμπας και της Ανάληψης, να βάζουν φωτιά με αναπτήρες σε 8 και 6 κάδους, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για περιπτώσεις που δεν συνδέονται μεταξύ τους, ενώ τα κίνητρα των δραστών δεν σχετίζονται με ιδεολογικούς λόγους ή με την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Ο πρώτος βρισκόταν σε κατάσταση μέθης και ο δεύτερος επικαλέστηκε οικονομικά και προσωπικά προβλήματα που τον οδήγησαν σε αυτού του είδους την "εκτόνωση".

Μόνο το τελευταίο διήμερο η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να επέμβει σε περισσότερους από 45 εμπρησμούς "λόφων" με σκουπίδια σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63477412

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου