Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ο εισαγγελέας... μπήκε στη χωματερή της Φυλής

Στο αυτόφωρο οι εργαζόμενοι που εμποδίζουν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ - «Ελατε να μας συλλάβετε» απαντούν

Επί ποδός... πολέμου βρίσκονται οι εργαζόμενοι που μετέχουν στην κατάληψη του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Φυλής, μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για να αρθεί ο αποκλεισμός της χωματερής. Παράλληλα, πυρά δέχεται ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης ο οποίος προέτρεψε να παρέμβει εισαγγελέας για λόγους δημόσιας υγείας και με δεδομένο ότι η Αθήνα έχει πνιγεί στα σκουπίδια.

Οπως επεσήμανε στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ - ΟΤΑ) κ. Θ. Μπαλασόπουλος, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν θα αποχωρήσουν από τη χωματερή. «Περιμένουμε να μας συλλάβουν όλους», λέει. «Ετσι κι αλλιώς δεν θα έχουμε σε λίγο να φάμε ούτε να πιούμε θα μας συντηρεί το κράτος στις φυλακές».


Το μεσημέρι της Παρασκευής εκδηλώθηκε εισαγγελική παρέμβαση για να ανοίξει η χωματερή της Φυλής, που παραμένει κλειστή εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών κυρία Ελένη Ράικου έδωσε εντολή προς τους εισαγγελείς να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία προς όσους επιχειρούν να παρεμποδίσουν τη λειτουργία της χωματερής και την είσοδο απορριμματοφόρων για την εναπόθεση σκουπιδιών.

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης είχε ζητήσει την Πέμπτη ο κ. Καμίνης για να σταματήσει η κατάληψη των εργαζομένων στο ΧΥΤΑ της Φυλής, ώστε να καταστεί δυνατή η αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους. Μάλιστα, την Παρασκευή, το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για έκτακτα καιρικά φαινόμενα με καταιγίδες αποτέλεσε για τον κ. Καμίνη ένα ακόμα επιχείρημα για την ανάγκη να ανοίξει η χωματερή, ώστε τα σκουπίδια που έχουν σωρευτεί στους δρόμους της Αθήνας να μαζευτούν από τα απορριμματοφόρα και να καταλήξουν στο ΧΥΤΑ.

Ωστόσο, πλέον η πρωτοβουλία Καμίνη έχει λάβει και διαστάσεις πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ βρίσκει την κάθετη αντίδραση των εκπροσώπων των εργαζομένων στους δήμους, που διεμήνυσαν ότι όχι μόνο δεν θα εγκαταλείψουν τη χωματερή, αλλά θα ενισχύσουν την περιφρούρησή της. Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ - ΟΤΑ καταγγέλλει από κοινού την κυβέρνηση και τον κ. Καμίνη σημειώνοντας ότι «επιλέγουν την ποινικοποίηση και τον εκφοβισμό των εργαζομένων που αγωνίζονται για την ανατροπή της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής».

Νωρίτερα ο κ. Καμίνης είχε βρει απέναντί του τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής) και δήμαρχο Κηφισιάς κ. Νίκο Χιωτάκη. Σε εκείνον είχε στείλει την Πέμπτη την επιστολή, με την οποία τον καλούσε, ως υπεύθυνο για το ΧΥΤΑ, να ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης - την είχε κοινοποιήσει και στην εισαγγελέα κυρία Ράικου.

Ο κ. Χιωτάκης κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος και σε πλήρη αντίθεση προς την προτροπή του κ. Καμίνη. Ουσιαστικά έριξε πυρά στον κ. Καμίνη, καθώς εξέφρασε την άποψη ότι το αίτημά του για παρέμβαση εισαγγελέα ισοδυναμεί με «ποινικοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων» που δεν λύνει προβλήματα αλλά «δημιουργεί νέα».

Ετσι, πρότεινε να ξεκινήσει διάλογος με την ΠΟΕ - ΟΤΑ, με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδη και τη συμμετοχή του νέου προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Αττικής και Δημάρχου Αγ. Αναργύρων κ. Νίκου Σαράντη και του Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ επέλεξε να εκφράσει και την πλήρη στήριξή του στα αιτήματα των εργαζομένων: «απέναντι στην επίθεση που δέχεται η αυτοδιοίκηση με την περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων, τη μείωση του προσωπικού και την απαξιωτική συμπεριφορά της κυβέρνησης κατανοώ τα περισσότερα των αιτημάτων τους».

Οσοι βλέπουν πίσω από αυτές τις κινήσεις ένθεν και ένθεν πολιτική χροιά, λένε από τη μια ότι ο κ. Χιωτάκης είναι "γαλάζιος" και από την άλλη ότι ο κ. Καμίνης συνεπικουρεί την κυβερνητική πολιτική ως δήμαρχος που εκλέχθηκε και με τη στήριξη του ΠσΣοΚ - μάλιστα υπερτονίζουν ότι ο δήμαρχος έσπευσε, μιλώντας στο MEGA, να καταδικάσει τις καταλήψεις όχι μόνο στους δήμους αλλά και στα πανεπιστήμια και στα σχολεία.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, πάντως, βρήκαν στήριξη από διάφορους πολιτικούς χώρους στις κινητοποιήσεις τους, με τις οποίες αντιδρούν στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, στο ενιαίο μισθολόγιο και στην εργασιακή εφεδρεία.

Δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Αθηναίων εξαπέλυσαν επίθεση κατά του κ. Καμίνη. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο επεσήμαναν: «Ο κυβερνητικός δήμαρχος της Αθήνας που ως τώρα πρωταγωνιστούσε σε αντεργατικές μεθοδεύσεις κατά των εργαζομένων του δήμου, καταφεύγει και στην ανοιχτή καταστολή και στον αυταρχισμό, ζητώντας παρέμβαση του εισαγγελέα για να σταματήσει η κινητοποίηση στον ΧΥΤΑ. Να τον χαίρονται οι σύμμαχοί του της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων».

Παράλληλα, η Ανοιχτή Πόλη (ΣΥΡΙΖΑ) τον χαρακτηρίζει «πρωτοπόρο στις διώξεις εργαζομένων», σημειώνοντας ότι «επιβεβαιώνεται δυστυχώς για άλλη μία φορά η πεποίθηση μας ότι ο κ. Καμίνης δεν λειτουργεί ως Δήμαρχος των πολιτών της Αθήνας αλλά ως κυβερνητικός υπάλληλος».

Πάντως, ο κ. Καμίνης, ο οποίος είχε συνάντηση και με εκπροσώπους της Π. Ο. Ε. - Ο. Τ. Α., το μεσημέρι της Παρασκευής, ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι, ανεξάρτητα από τα εργασιακά ζητήματα που έχουν προκύψει από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, δεν μπορεί να δεχτεί «ακραίες τακτικές», όπως οι αποκλεισμοί χώρων, με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στη λειτουργία της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου