Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Απάντηση ΥΠΕΣ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ για την ανάθεση μη προβλεπομένων καθηκόντων σε δημοτικούς αστυνομικούς

Θυμίζουμε το έγγραφο της ΠΟΕ-ΟΤΑ προς το Υπουργείο Εσωτερικών που αφορούσε απόφαση του Δημάρχου Γλυφάδας σύμφωνα με την οποία αναθέτει παρά τη θέλησή τους σε τρεις υπαλλήλους του ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας παράλληλα με τα καθήκοντά τους και καθήκοντα Διοικητικών Υπαλλήλων στο Τμήμα Δημοτικών Προσόδων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (θυμηθείτε τη σχετική μας ανάρτηση). Η απάντηση του υπουργείου αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά από επικοινωνία της Ε.Κ.Ε.Δ.Α. Πολλούς μήνες πριν είχε προηγηθεί παρόμοια απάντηση του ΥΠΕΣ για δημοτικό αστυνομικό στην Έδεσσα. Όσοι συνάδελφοι μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες χωρίς τη θέλησή τους μπορούν να κάνουν χρήση των εν λόγω εγγράφων.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣ:
Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΤΑ

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2011
Αριθμ. Πρωτ.: 39681
  
ΘΕΜΑ: Καθήκοντα υπαλλήλου Δημοτικής Αστυνομίας.
ΣΧΕΤ: Το αριθμ.: 864/7-9-2011 έγγραφό σας.

Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3731/2008 (ΦΕΚ 263 Α΄) ότι η Δημοτική Αστυνομία αποτελεί ειδική αυτοτελή υπηρεσία, η οποία συνιστάται με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του οικείου Δήμου ή και αποτελείται μόνο από ειδικό ένστολο προσωπικό, το οποίο λαμβάνει ειδική εκπαίδευση, έχει ιδιαίτερη ιεραρχία και διέπεται από κανόνες πειθαρχίας. Σημειώνεται επίσης ότι το σύστημα πρόσληψης του ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής αστυνομίας γίνεται κατά τις διατάξεις του π.δ/τος 135/2006 (ΦΕΚ Α΄ 135) βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση παρέχεται στην εκπαιδευτική υποδομή του προσωπικού.

Το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας υπάγεται στις διατάξεις του ΚΚΔΚΥ για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται διαφορετικά από τις διατάξεις του ν. 3731/2008 (άρθρο 15 παρ. 7 ν. 3731/2008) .

Από τα προεκτεθέντα συνάγεται ότι το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας, πρέπει να ασκεί καθήκοντα τα οποία άπτονται των σαφώς προσδιορισμένων αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας και συνεπακόλουθα δεν μπορεί να απασχοληθεί σε αλλότρια καθήκοντα και σε άλλες υπηρεσίες του οικείου ΟΤΑ.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Α. ΜΕΝΤΖΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου