Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Λαοθάλασσα και σήμερα στο Σύνταγμα, έσμιξαν για πρώτη φορά οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Σε κλοιό παλλαϊκού “όχι”, η Βουλή του “ναι”

Επίθεση ομάδων αναρχικών με πέτρες και μολότοφ κατά της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ - Επέμβαση των ΜΑΤ και... πεδίο μάχης η πλατεία - Νεκρός 53χρονος οικοδόμος του ΠΑΜΕ

Αντίστοιχη σε όγκο και παλμό με τη χθεσινή μεγαλειώδη διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας, ήταν και η σημερινή κινητοποίηση, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ. Από νωρίς το πρωί η Βουλή βρισκόταν περικυκλωμένη από ένα μεγάλο πλήθος που κάθε άλλο παρά πτοήθηκε από τα χθεσινά επεισόδια και εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την κυβερνητική πολιτική λιτότητας. Συμπλοκές σημειώθηκαν το μεσημέρι μεταξύ διαδηλωτών, με πάνω από 70 άτομα να τραυματίζονται, ενώ τέσσερα εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Η αστυνομία έκανε και πάλι εκτεταμένη χρήση κατά των διαδηλωτών μετά την αποχώρηση του ΠΑΜΕ. Ωστόσο, εκατοντάδες διαδηλωτές κατάφεραν να επιστρέψουν και πάλι έξω από τη Βουλή, ενώ μικροεπεισόδια σημειώνονται κατά διαστήματα. 




Πιστές στο σημερινό ραντεβού τους ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συγκεντρώθηκαν από τις 11:00 στο Σύνταγμα, όπου συναντήθηκαν με τους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ. Οι τελευταίοι έκαναν την παρουσία τους αισθητή από το πρωί, κάνοντας πράξη την υπόσχεση για περικύκλωση του κτιρίου του Κοινοβουλίου.

Οπως συνέβη και χθες, πολλοί πολίτες μετέχουν στις διαδηλώσεις γεμίζοντας τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Σταδίου, Πανεπιστημίου, Αμαλίας και Καραγεώργη Σερβίας είναι από νωρίς το μεσημέρι γεμάτες κόσμο που βαδίζει ανάμεσα σε πέτρες και υπολείμματα από τα χημικά που έμειναν από χθες.

Διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, γιατροί και προσωπικό από κάθε νοσοκομείο και δημότες με ξεχωριστά πανό από κάθε δήμο, σε μπλοκ που θα μπορούσε το καθένα να αποτελεί μια ξεχωριστή συγκέντρωση, ενώθηκαν μπροστά το Σύνταγμα, σε ένα πλήθος το οποίο η αστυνομία αρχικά εκτίμησε ότι αποτελείται από 50.000 ανθρώπους.

Την ίδια στιγμή οι άνδρες των ΜΑΤ πάνω στο περιστύλιο της βουλής είχαν αφήσει τις ασπίδες τους στο έδαφος και κοίταζαν το μέγεθος του πλήθους.

Από κάτω τους οι συγκεντρωμένοι έχουν ήδη αρχίσει να δακρύζουν από τα χθεσινά χημικά και αρκετοί λένε ότι θα μείνουν εκεί ως αργά, ακόμα και αν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και θα έρχονται ξανά και ξανά μέχρι να πέσει η κυβέρνηση.

Ενταση από το μεσημέρι

Το ειρηνικό κλίμα που επικρατούσε από το πρωί στο Σύνταγμα δυναμιτίστηκε το μεσημέρι. Οι πρώτες συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών όταν μια ομάδα πολιτών του κινήματος "Δεν πληρώνω" κινήθηκε προς τον φράχτη της Αστυνομίας στη Βασ. Σοφίας. Εκεί εμποδίστηκαν από τις ομάδες περιφρούρησης του ΠΑΜΕ που βρίσκονται στο σημείο απο το πρωί και οι δύο πλευρές ήρθαν στα χέρια, ενώ τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Στη συνέχεια ομάδα "κουκουλοφόρων" κατευθύνθηκε προς το σημείο και άρχισε να πετάει πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, με αποτέλεσμα να γενικευτούν οι συγκρούσεις. Τουλάχιστον 74 άτομα τραυματίστηκαν στη διάρκεια των συμπλοκών και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός". Από τους τραυματίες τέσσερις εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Το απόγευμα ένας από τους τραυματίες κατέληξε επειδή, όπως ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο, υπέστη ανακοπή καρδιάς.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε 24 προσαγωγές και 6 συλλήψεις, ενώ έκανε λόγο για 6 τραυματίες αστυνομικούς. 

Κουκουλοφόροι με ταυτότητα

Σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν στο Enet και που αργότερα διακινήθηκαν και μέσω facebook και twitter, κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, διαδηλωτές του ΠΑΜΕ απομόνωσαν μερικά άτομα από το μπλοκ των "κουκουλοφόρων" και έλεγξαν τις ταυτότητές τους. Μεταξύ αυτών βρέθηκαν και δύο άτομα που κατείχαν υπηρεσιακές ταυτότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το γεγονός αυτό διέψευσε κατηγορηματικά η ΕΛ.ΑΣ. δια του εκπροσώπου της Αθανάσιου Κοκκαλάκη, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει "κανένα απολύτως στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχαν σε προβοκατόρικες ενέργειες, οποιουδήποτε είδους".

Νέος γύρος δακρυγόνων

Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα και μετά τη δήλωση της γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ άρχισαν να αποχωρούν συντεταγμένα, από την Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια.

Μερικά λεπτά αργότερα τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με δακρυγόνα εναντίον των εναπομεινάντων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα ο χώρος της πλατείας Συντάγματος να εκκενωθεί προσωρινά. Ο πετροπόλεμος μεταφέρθηκε σε γύρω δρόμους και λίγο πριν τις 5.30 μ.μ. το Σύνταγμα άρχισε να ξαναγεμίζει από διαδηλωτές.

Επεισόδια ξέσπασαν εκ νέου αργά το απόγευμα αστυνομικών και ομάδων διαδηλωτών, που κατέλαβαν το πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=319242

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου