Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΕΛ.ΑΣ. και ιδιώτες στη μάχη των σκουπιδιών - Αδιέξοδο στη συνάντηση ΥΠ.ΕΣ. & ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους στους δήμους μετά το «πλήρες αδιέξοδο» (φράση που χρησιμοποίησε σε δηλώσεις του ο Θέμης Μπαλασόπουλος)  στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείο Εσωτερικών με την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή της συνάντησης ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης χρησιμοποίησε, σύμφωνα με πληροφορίες, δραματικούς τόνους, λέγοντας χαρακτηριστικά προς τους εργαζόμενους: «Σταματήστε εδώ τις κινητοποιήσεις και δώστε μου τη δυνατότητα να διαπραγματευτώ. Δεν υπάρχει αύριο. Υπάρχει μόνο σήμερα. Αύριο θα είναι μια άλλη μέρα κατά την οποία δεν θα υπάρχει διάλογος και δίαυλος επικοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης, θέτοντας στην ουσία την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους στους δήμους.


Κατάργηση οργανικών θέσεων
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε επικοινωνία μεταξύ του υπουργείου και της ΠΟΕ-ΟΤΑ πριν τη συνάντηση τέθηκε στο τραπέζι η «απειλή» ότι σε περίπτωση που οι συνδικαλιστές δεν κάνουν πίσω η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση οργανικών θέσεων στην καθαριότητα, με αποτέλεσμα οι δήμοι να αναγκαστούν να αναθέσουν μέρος ή όλο τον τομέα σε ιδιώτες. Άλλωστε τέτοια δυνατότητα δίνεται και από τον "Καλλικράτη"¨.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες μετά και την τελευταία παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένης Ράικου ήδη τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα συνιστούν στους προέδρους των Σωματείων των οικείων δήμων, να μην καταλαμβάνουν δημοτικά γκαράζ και κυρίως να μην παρεμποδίζονται τα απορριμματοφόρα στο έργο της  αποκομιδής των απορριμμάτων. Φαίνεται δε ότι αυτή είναι η πρώτη άμεση εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, με τη δεύτερη να αφορά το άνοιγμα των ΧΥΤΑ Φυλής και Μαυροράχης (η προηγούμενη παραγγελία της κ. Ράικου) που αποτελούν τα «προπύργια» της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
Ίσως αυτά να είχε κατά νου ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ όταν μετά τη συνάντηση δήλωνε «αν ποινικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις θα μας βρουν απέναντι τους με κλιμάκωση τους».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καστανίδης παραχωρεί σήμερα συνέντευξη Τύπου στην οποία θα ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα με τα σκουπίδια.

Στο τραπέζι δάνεια και επίδοματα
Κατά τη διάρκεια της δίωρης συζήτησης στην οποία συμμετείχαν από τη μία μεριά ο υπουργός και υφυπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης και Π. Κουκουλόπουλος και ο γενικός γραμματέας Θ. Ξηρός και από την άλλη τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην ουσία τέθηκαν με πρωτοβουλία του υπουργού προς συζήτηση δύο θέματα:

-       Ο διακανονισμός των δανείων που έχουν πάρει τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση. Όπως έχει ήδη γράψει η aftodioikisi.gr το υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση αποπληρωμής τους αλλά και το «πάγωμα» πολλών από αυτά για ένα χρονικό διάστημα (η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά αυτό να γίνει μέχρι 31.12.11). Ωστόσο, όπως έλεγαν στην aftodioikisi.gr, πηγές της ΠΟΕ-ΟΤΑ κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση επί υπουργίας Αλογοσκούφη, παραχώρησε την είσπραξή τους σε Αγγλική Τράπεζα.

-       Να γίνει προσπάθεια το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που φτάνει τα 150 ευρώ να διευρυνθεί σε συνδυασμό και με το ΚΕΣ (Κίνητρο Επίτευξης Στόχων). Ωστόσο και αυτό δεν μπορεί να υπερβεί ένα ποσοστό (3%) του συνολικού μισθολογικού κόστους και σύμφωνα με πηγές της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες απώλειες που υφίστανται με το νέο μισθολόγιο ειδικά οι ΥΕ και ΔΕ που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στον τομέα Καθαριότητας των δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου