Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

«Πράσινο» φως από το υπουργικό για το νέο πειθαρχικό δίκαιο - Εκτός συμβουλίων οι συνδικαλιστές

Το νέο πειθαρχικό βάζει τέλος στις μακροχρόνιες διαδικασίες απόδοσης ποινών

Αυστηροποίηση των πειθαρχικών ποινών, επίσπευση των διαδικασιών για άμεση απόδοση δικαιοσύνης και σύσταση πειθαρχικών συμβουλίων με δικαστές χωρίς τη συμμετοχή των συνδικαλιστών, είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους "κινείται" το σχέδιο νόμου για το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός κ. Δ. Ρέππας.


Το νέο πειθαρχικό δίκαιο θέτει σε αυτοδίκαιη αργία όσους υπαλλήλους στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλμα προσωρινής κράτησης ακόμα και όσους παραπέμπονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της υπεξαίρεσης περί την υπηρεσία, της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια, της ασέλγειας με κατάχρηση εξουσίας ή της πορνογραφίας ανηλίκων.

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο νομοσχέδιο ο πλήρης κατάλογος των 26 πειθαρχικών αδικημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η παράβαση των διατάξεων περί προσλήψεων, η μη τήρηση του ωραρίου και η παράβλεψη του προϊσταμένου να ελέγξει την τήρησή του, η άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία, η απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ιδίου του υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου, η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας, η παράβαση της υποχρέωσης εχεμύθειας, η αδικαιολόγητη προτίμηση νεότερων υποθέσεων με παραμέληση παλαιότερων.

Επίσης περιγράφονται αναλυτικά οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν οι οποίες είναι:
  • έγγραφη επίπληξη
  • πρόστιμο έως τις αποδοχές 12 μηνών
  • στέρηση του δικαιώματος για προαγωγή από 1 έως πέντε 5 έτη
  • στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου από 1 έως 5 έτη
  • αφαίρεση της άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου
  • υποβιβασμός έως 2 βαθμούς
  • προσωρινή παύση από 3 έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση των αποδοχών και
  • οριστική παύση
Το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο βάζει τέλος και στις μακροχρόνιες διαδικασίες απόδοσης ποινών. Η ΕΔΕ θα ολοκληρώνεται εντός 2 μηνών, ενώ ο προϊστάμενος που δεν θα επιβάλλει πειθαρχική ποινή θα ελέγχεται και ο ίδιος πειθαρχικά. Για τα σοβαρά αδικήματα αυξάνεται ο χρόνος παραγραφής από 5 σε 7, ακόμα και σε 10 χρόνια. Τα νέα πειθαρχικά συμβούλια δεν θα αποτελούνται από υπαλλήλους της ίδιας υπηρεσίας με τον διωκόμενο υπάλληλο και εκπροσώπους εργαζομένων, αλλά από έναν ανώτερο δικαστικό λειτουργό ή νομικό σύμβουλο του κράτους ως πρόεδρο, 2 δικαστικούς και 2 διευθυντές από άλλες υπηρεσίες που θα επιλέγονται κατόπιν κλήρωσης με ετήσια θητεία. Τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια θα λειτουργούν για πειθαρχικές υποθέσεις. Δεν θα συμμετέχουν συνδικαλιστές στα πρωτοβάθμια και στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό από την επόμενη ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου