Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Τα μυστικά του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο - Χαμένοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι

Με μοντέλο τη συμφωνία που επετεύχθη με τους εφοριακούς η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αντιμετωπίσει συνολικά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Οι απώλειες από την περικοπή των επιδομάτων προβλέπεται να καλυφθούν σε πρώτο χρόνο από τον ειδικό λογαριασμό της "προσωπικής διαφοράς"

Το σενάριο ήπιας προσαρμογής των μισθολογικών ανακατατάξεων που θα επιφέρει στους δημοσίους υπαλλήλους το Ενιαίο Μισθολόγιο, φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππα στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Ν. Ρόβλιας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση επιλέγει τη διατήρηση των ειδικών επιδομάτων με τη μορφή ενός λογαριασμού για κάθε υπάλληλο που θα αναφέρεται ως "προσωπική διαφορά" και τη θέσπιση μεταβατικών διατάξεων, όπου η προσαρμογή των μισθών στην αρχή "ίδια αμοιβή για υπαλλήλους με ίδια προσόντα και ίδια προϋπηρεσία" να γίνει σε βάθος επταετίας.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά αλλάζει ρότα από το σχέδιο που είχαν καταρτίσει οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Ραγκούσης σύμφωνα με το οποίο θα γινόταν άμεσα και σε βάθος το πολύ τριών ετών η εξίσωση μισθών μεταξύ υπαλλήλων ίδιων προσόντων, με την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων η οποία θα δημιουργούσε απώλειες στους υπαλλήλους με υψηλά επιδόματα μέχρι και 40%. Ουσιαστικά υιοθετείται το μοντέλο αμοιβών που είχε συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και εφοριακών στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

"Οχι" σε νέα μέτωπα
Η κυβέρνηση με την επιλογή της ήπιας προσαρμογής των μισθών στα νέα δεδομένα του Ενιαίου Μισθολογίου, επιδιώκει να μη δημιουργήσει νέα κοινωνικά μέτωπα με του δημοσίους υπαλλήλους, ενώ το σχέδιο βρίσκεται πάντα υπό την έγκριση της τρόικας, η οποία θα λάβει γνώση τις επόμενες ημέρες.
Τα "μυστικά" του νέου μισθολογίου περιλαμβάνουν τις παρακάτω ρυθμίσεις:
  • Θα καταργηθούν όλα τα επιδόματα και θα παραμείνουν μόνο 5 (οικογενειακό, παραμεθόριων περιοχών, ειδικών συνθηκών εργασίας, επίδομα παραγωγικότητας και σπουδών) εκτός των επιδομάτων αδείας και εορτών.
  • Ολοι οι υπάλληλοι που λαμβάνουν ειδικά επιδόματα θα αποκτήσουν έναν "κωδικό" στη μισθοδοσία τους, που θα ονομάζεται "προσωπική διαφορά" και θα τα περιλαμβάνει στο σύνολό τους.
  • Για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν υψηλά ειδικά επιδόματα (εφοριακοί, τελωνιακοί, υπάλληλοι του υπ. Οικονομικών) θα τεθεί ανώτατο πλαφόν "προσωπικής διαφοράς", το οποίο θα είναι μικρότερο από το σύνολο των ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα.
  • Με βάση τους νέους μισθούς και τη μισθολογική εξέλιξη που θα καθορίσει το Ενιαίο Μισθολόγιο, θα εφαρμοστεί για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων το μοντέλο που προτάθηκε στους εφοριακούς. Δηλαδή θα διατηρήσουν το σύνολο των αποδοχών τους και στο μέλλον οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς που θα πραγματοποιηθούν θα αφαιρούνται από το ποσό της "προσωπικής διαφοράς". Ετσι το σύνολο των αποδοχών θα παραμείνει αμετάβλητο.
  • Σε βάθος επταετίας και με την ωρίμανση του Ενιαίου Μισθολογίου προβλέπεται ότι θα έχει επιτευχθεί η εξίσωση των βασικών μισθών για υπαλλήλους ίδιων προσόντων σε όλο το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την παράλληλη σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς με στόχο να απαλειφθεί αυτή το 2019 από τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων.
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
Χαμένοι οι νεοεισερχόμενοι, ερωτηματικά για τα "ρετιρέ"

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης μεγάλοι "χαμένοι" θα είναι οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι, αφού θα αμείβονται μόνο με τον βασικό μισθό και τα σαφώς λιγότερα επιδόματα που θα λαμβάνουν πλέον όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Μικρές περικοπές στις συνολικές τους αποδοχές θα υποστούν οι αμειβόμενοι με υψηλά επιδόματα (π.χ. υπάλληλοι υπουργείου Οικονομικών).
Ερωτηματικό παραμένει αν θα διατηρηθούν τα ποσά των προσωπικών διαφορών που θα έχουν απομείνει, μετά την πάροδο της επταετίας και μέχρις ότου ο υπάλληλος συνταξιοδοτηθεί. Συνολικά υπολογίζεται ότι υψηλά επιδόματα λαμβάνει το 10% των υπαλλήλων του Δημοσίου (περίπου 60.000 εργαζόμενοι) τους οποίους αφορά άμεσα η εφαρμογή της "προσωπικής διαφοράς".

Το γεγονός παραδέχτηκε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εφοριακών κ. Γ. Γρίβας σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε. Ο κ. Γ. Γρίβας δήλωσε χαρακτηριστικά: "Οι οποίες διαφορές προκύψουν μεταξύ των αμοιβών που θα προβλέπει το νέο μισθολόγιο και των σημερινών μας αμοιβών θα καλυφθούν προς στιγμήν με προσωπική διαφορά. Το ότι καταργείται το ΔΙΒΕΕΤ στους εφοριακούς και δεν θα είναι ένα επίδομα που θα ξεκινά από τα 600 ευρώ και θα καταλήγει στα 1.300 ευρώ όπως σήμερα δεν σημαίνει ότι αυτομάτως ο υπάλληλος θα έχει δραματική μισθολογική καθίζηση".

Εκτιμήσεις συνδικαλιστών
Συντηρούνται μισθολογικές ανισότητες, εμπόδια στην κινητικότητα

Με την εφαρμογή του σεναρίου που φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση για το Ενιαίο Μισθολόγιο, διατηρούνται οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ υπαλλήλων με ίδια προσόντα και διαμορφώνουν ένα μισθολόγιο πολλαπλών ταχυτήτων: μικρότερες αμοιβές για τους νεοεισερχόμενους, υψηλές αποδοχές για όσους λάμβαναν "γενναία" επιδόματα, διατήρηση της ψαλίδας μεταξύ χαμηλόμισθων και υψηλόμισθων

Η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας δεν περιελάμβανε εξοικονομήσεις από το σύνολο του μισθολογικού κόστους (18,5 δισ. ευρώ) με την εφαρμογή του Μισθολογίου.

Ο στόχος για την εξοικονόμηση περίπου 650 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο έχει επιτευχθεί με την οριζόντια περικοπή επιδομάτων που πραγματοποιήθηκε με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Καθυστέρηση
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στις συναντήσεις με την τρόικα υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την ελληνική πλευρά η καθυστέρηση κατάθεσης του Ενιαίου Μισθολογίου για έναν τουλάχιστον μήνα, με την αιτιολογία ότι η εξοικονόμηση των 2 δισ. από το μισθολόγιο που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το 2015 θα πραγματοποιηθεί από τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, που υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τις 151.000.

Από την άλλη πλευρά όμως η διατήρηση των μισθολογικών διαφορών συντηρεί τα εμπόδια στην αύξηση της κινητικότητας των υπαλλήλων μεταξύ των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην εφαρμογή του σχεδίου για το Επιτελικό Κράτος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστικών στελεχών της ΑΔΕΔΥ το σχέδιο της κυβέρνησης θα διατηρήσει τις μεγάλες ανισότητες στο Δημόσιο, αφού ένας εκπαιδευτικός θα συνεχίζει να αμείβεται κατά μέσο όρο με 900 ευρώ μετά από 3 χρόνια υπηρεσίας τη στιγμή που ένας κλητήρας, υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Οικονομικών με αντίστοιχη προϋπηρεσία μπορεί να λαμβάνει περισσότερα από 2.000 ευρώ λόγω πλέον "προσωπικής διαφοράς".

Το μοντέλο της "προσωπικής διαφοράς" ακολουθήθηκε σε όλες τις απόπειρες των κυβερνήσεων (το 1997 και το 2003) να δημιουργήσουν Ενιαίο Μισθολόγιο διατηρώντας παράλληλα και τις μισθολογικές διαφορές. Η μοναδική προσπάθεια για εξίσωση μισθών των υπαλλήλων ίδιων προσόντων όλων των υπουργείων, που θεωρήθηκε ότι απέδωσε, έγινε το 1984 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Δ. Τσοβόλα. Το 1988 η απόδοση ενός επιδόματος 18.000 δρχ. στους υπαλλήλους του υπ. Οικονομικών τορπίλισε το Ενιαίο Μισθολόγιο. Εκτοτε όλες οι κατηγορίες υπαλλήλων κέρδισαν σειρά επιδομάτων που διατηρήθηκαν στις αποδοχές τους ως "προσωπική διαφορά".

ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ ΑΤΟΛΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιδρούν αντιπολίτευση, ΑΔΕΔΥ και δάσκαλοι

Την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, καθώς και κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανακοίνωση του νέου σχεδίου για το Ενιαίο Μισθολόγιο.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και πρώην πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, κ. Δ. Μπράτης, δήλωσε στο "Eθνος": "Τα σχέδια του μισθολογίου που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα δεν είναι τίποτε καινούργιο. Αποτελούν προτάσεις μισθολογίου 'παλαιάς κοπής'. Δεν είναι ούτε 'νέο' ούτε 'ενιαίο' το νέο μισθολόγιο που παρουσιάζεται, ούτε καν υλοποιεί τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα θα έχουν την ίδια αμοιβή. Φαίνεται ότι για μία ακόμη φορά 'τη νύφη' θα την πληρώσουν οι χαμηλότερα αμειβόμενοι υπάλληλοι όπως π.χ. οι εκπαιδευτικοί, που αριθμούν το 1/3 του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων (200.000), για τους οποίους ο μισθός του νεοδιόριστου έχει φτάσει μετά την περικοπή του κινήτρου απόδοσης στα 890 ευρώ! Η μόνη λέξη που μπορεί να πει κανείς για αυτή την κατάσταση είναι η λέξη 'ντροπή'".

Αντίστοιχα το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς χαρακτηρίζει τη διαμόρφωση του νέου "Ενιαίου Μισθολογίου" ως "οπερέτα", αφού όπως αναφέρει "τα σχέδια που δημοσιεύονται διαψεύδονται ολικώς ή μερικώς, κατηγορίες και κλάδοι φαίνεται να εξαιρούνται, υποσχέσεις για όχι νέες μειώσεις μοιράζονται".

Το μόνο βέβαιο αναφέρει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι η μείωση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων κατά 40%, καθώς από την 1η Ιουλίου έχουν γίνει περικοπές στα χρονοεπιδόματα και πάγωμα των ωριμάνσεων.

Η Δημοκρατική Συμμαχία αντίστοιχα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τον φόβο του πολιτικού κόστους διαχειρίζεται μία μεγάλη μεταρρύθμιση και πραγματοποιώντας επιλεκτικές συμφωνίες ανάλογα με την ισχύ και την παρέμβαση κάθε κλάδου διατηρεί το ίδιο μισθολογικό καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου