Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Σύντομη ανασκόπηση της σημερινής (10 Αυγούστου) συνεδρίασης του Δ.Σ. του Σ.Δ.Α.Α.

Ενημέρωση Ε.Κ.Ε.Δ.Α.

Μέσα Αυγούστου, αλλά με σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου παρόν, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ.. του συλλόγου.


Αρχικά είχαμε ενημέρωση από τον πρόεδρο για τρέχοντα ζητήματα. Μεταξύ άλλων:
  1. Η απροθυμία του Γενικού Γραμματέα του δήμου να αποσυρθούν οι εξωτερικοί υπάλληλοι την ημέρα του καύσωνα (χθες) τις μεσημβρινές ώρες όπως ορίζουν οι σχετικές εγκύκλιοι (και όπως συνέβη στον καύσωνα του Ιουλίου), ενώ υπήρχε διαφορετική συνεννόηση με τον αντιδήμαρχο.
  2. Αναφορά στο γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του δήμου δεν έχει δεχθεί μέχρι σήμερα το Δ.Σ. του συλλόγου, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις μας
  3. Ενημέρωση σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. για το θέμα που προέκυψε με το λάθος ποσό στις υπερωρίες τριμήνου, θέμα που επιλύθηκε άμεσα όπως ήδη δημοσιεύσαμε.
  4. Το θέμα των δικαιωθέντων από διοικητικά δικαστήρια, που όλο συναντάει τρικλοποδιές από τη Νομική Διεύθυνση του δήμου (αυτή τη φορά πρόβλημα φέρεται να υπάρχει με τα άτομα που εκπροσωπεί ο δεύτερος δικηγόρος)
  5. Ανακίνηση του θέματος της διαφαινόμενης παύσης χορήγησης φαρμάκων τον Σεπτέμβριο για τους ασφαλισμένους στο ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ (οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν μόνοι τους όλο το ποσό και θα τους επιστρέφεται μερικούς μήνες μετά ύστερα από αίτησή τους στο Ταμείο) και συστράτευση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος
  6. Απόφαση για την χορήγηση ποσού στο "Χαμόγελο Του Παιδιού" αντί στεφάνου από τον σύλλογο για τον συνάδελφο που "χάθηκε" πρόσφατα, μαζί με το ποσό συνεισφοράς που συγκεντρώθηκε από συναδέλφους. Επίσης χορηγήθηκε στην οικογένειά του το ποσό που προβλέπεται από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας του συλλόγου
  7. Εκφράστηκε από μέλη η απορία για τις φήμες για νέες προσλήψεις δημοτικών αστυνομικών τη στιγμή που ο δήμος δεν έχει να διαθέσει εδώ και μήνες λεφτά για είδη υγιεινής, αναλώσιμα, φωτοτυπικά (εδώ και δυο μήνες η υπηρεσία δεν διαθέτει φωτοτυπικό μηχάνημα), ασυρμάτους κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι εδώ και καιρό έχει κολλήσει το θέμα της διάθεσης του Ford από δωρεά στην υπηρεσία, γιατί όπως είχαμε ενημερωθεί επίσημα δεν υπάρχουν λεφτά (379 €) για τα παράβολα που απαιτούνται (τέλος αλλαγής των πινακίδων σε κρατικές). Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας. Οι φήμες για προσλήψεις προς το παρόν δεν επαληθεύονται.
  8. Το θέμα της στολής είναι σε στασιμότητα
  9. Το θέμα της προμήθειας ασυρμάτων έχει παγώσει
  10. Ενημερωθήκαμε από τον πρόεδρο και για το περίεργο θέμα της διεξαγωγής σεμιναρίων για την υπηρεσία μας με θέμα "Συμπεριφορά δημοτικών αστυνομικών προς μετανάστες" και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, που προτάθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Όλα τα μέλη του Δ.Σ. μείναμε με ανοιχτό το στόμα με τον προβοκατόρικο τίτλο των σεμιναρίων και την όλη πρόταση. Τελικά καμία τέτοια πρόταση δεν τέθηκε προς συζήτηση μετά από σειρά αντιδράσεων των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
  11. Ενημέρωση για προφορική πρόταση στον πρόεδρο για σεμινάρια ψυχολογίας και συμπεριφοράς δημοτικών αστυνομικών προς πολίτες στο αμφιθέατρο του 9.84. Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. ζήτησε και συμφωνήθηκε να τεθεί η πρόταση εγγράφως και ολοκληρωμένη και μετά να πάρει θέση ο σύλλογος.
  12. Ενημέρωση για μετακίνηση σχεδόν όλων των εξωτερικών υπαλλήλων του Τμήματος Καταστημάτων & Οικοδομών στο 1ο Δ.Α.Τ.
  13. Περί της απασχόλησης το Δεκαπενταύγουστο
  14. Ενημέρωση για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για μελέτη επέκτασης της ελεγχόμενης στάθμευσης σε νέες ζώνες καθώς και την απόφαση σχετικά με την τρέχουσα παράταση για τη Park Mobile Hellas. Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. έκανε λόγο ότι δεν μπορεί να γίνει κανένας σχεδιασμός για επέκταση αν δεν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των δημοτικών αστυνομικών που θα απαιτηθούν.
  15. Ενημέρωση για το επεισόδιο στην Πλατεία Συντάγματος την περασμένη Πέμπτη, όπου δύο συνάδελφοι τραυματίστηκαν από μερίδα ατόμων που καλύπτονται υπό το μανδύα των "αγανακτισμένων". Οι συνάδελφοι μετέβησαν στην Πλατεία Συντάγματος για να προβούν σε κατασχέσεις εν μέσω πλήθους κόσμου μετά από επανειλημμένες εντολές του Κέντρου Ασυρμάτου της υπηρεσίας. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες για την εκπαίδευση των ατόμων στο Κέντρο Ασυρμάτου ή για την επάρκεια ατόμων που το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και η προηγούμενη δημοτική αρχή έχει κρίνει σε θέσεις της ιεραρχίας αλλά δεν είναι ικανοί να λάβουν μία υπεύθυνη απόφαση. Θα στηλιτεύσουμε μόνο το γεγονός ότι οι συνάδελφοι που μετέβησαν στην Πλατεία έχαιραν θεωρητικά της προστασίας της αστυνομικής διμοιρίας που υπήρχε στο σημείο, η οποία ουδέποτε επενέβη και επέτρεψε να κυνηγηθούν οι συνάδελφοι με συνέπεια τον τραυματισμό τους χωρίς να κάνουν την οποιαδήποτε κίνηση για να τους προστατεύσουν.
 
    • Το θέμα της τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της δημοτικής αστυνομίας. Υπήρχε καταληκτική ημερομηνία από το Νόμο 3852 ως τις 30 Ιουνίου, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο δόθηκε παράταση. Συμφωνήθηκε να κάνει και ο σύλλογος ολοκληρωμένη πρόταση για τον ΟΕΥ. Για το σκοπό αυτό θα γίνει ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. τον Σεπτέμβριο όπου οι παρατάξεις θα εκθέσουν τις προτάσεις τους. Θυμίζουμε ότι για την αλλαγή του οργανογράμματος του Δήμου Αθηναίων είναι σε εξέλιξη ηλεκτρονική διαβούλευση σε εσωτερικό URL στο τοπικό δίκτυο του δήμου.
    • Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. έθεσε το θέμα της εφαρμογής από τη δημοτική αστυνομία της αρμοδιότητας της κατάληψης οδοστρώματος με εμπόδια κατά το άρθρο 48 παρ. 1 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, γεγονός με το οποίο η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. διαφωνεί γιατί η σχετική αρμοδιότητα δεν περιγράφεται στο Νόμο 3731. Γνωστοποιήθηκε από τον πρόεδρο ότι -αν και ο ίδιος έχει διαφορετική άποψη- σύμφωνα με γνωμάτευση της Νομικής Διεύθυνσης του δήμου η δημοτική αστυνομία υποχρεούται να την εφαρμόσει, αλλά όλοι συμφωνήσαμε ότι επίσημες γνωματεύσεις μπορεί να κάνει μόνο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Σύμφωνα με την Ε.Κ.Ε.Δ.Α. η ίδια η γνωμάτευση της Νομικής Διεύθυνσης είναι διάτρητη και γι' αυτό το σκοπό ζητήθηκε να ερωτηθεί η γνώμη της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο θέμα. Τελικά μετά από συζήτηση αποφασίστηκε να τεθεί έγγραφο ερώτημα και στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και στο Υπουργείο Εσωτερικών.
    • Εκφράστηκε η απορία για την ταυτόχρονη βλάβη και των τριών ηχομέτρων που διαθέτει η δημοτική αστυνομία και για το ποσό που απαιτείται για την επισκευή τους ενώ λογικά θα έπρεπε να ισχύει η εγγύηση, τουλάχιστον όταν παρουσιάστηκαν οι βλάβες, αφού δεν έχουν περάσει δύο χρόνια από την προμήθειά τους.
    • Τέθηκε το θέμα της μεταβίβασης καταγγελιών στο Τηλεφωνικό Κέντρο της υπηρεσίας από αστυνομικά τμήματα για θέματα που αφορούν κοινές αρμοδιότητες, όπως η παράνομη στάθμευση, όπου μάλιστα οι καταγγέλλοντες αστυνομικοί καταγράφουν και τα στοιχεία των συναδέλφων του Κέντρου. Θα ζητηθεί από τον διευθυντή της υπηρεσίας να θέσει το θέμα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής καθώς ως πρακτική είναι τουλάχιστον εμπαικτική προς την υπηρεσία μας.
    • Τέθηκε για πολλοστή φορά το θέμα της καταγραφής των συνομιλιών στο CB. Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει μηχάνημα ηχογράφησης συνομιλιών στην υπηρεσία για το τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο όμως δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. Θα ζητηθεί να εξεταστεί αν έχει τη δυνατότητα να ηχογραφεί και τις συνομιλίες στο CB.
    • Θα ζητηθεί ενημέρωση από τον διευθυντή κατά πόσο ισχύουν κάποιες πληροφορίες για απειλές στο γραφείο του από σωματείο μικροπωλητών
    • Ζητήθηκε από τον πρόεδρο να ενημερώνει όλα τα μέλη του Δ.Σ. για επεισόδια μεταξύ συναδέλφων και σημαντικά γεγονότα, γιατί είναι συχνό το φαινόμενο μέλη του συλλόγου να απευθύνονται σε μέλη του Δ.Σ. και οι τελευταίοι να έχουν πλήρη άγνοια.
    • Δεν έχει βρεθεί ακόμη χώρος για τη λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης. 
    • Δεν έχει διευθετηθεί ακόμη το θέμα με τους αυτόματους πωλητές, το οποίο χειρίζεται πλέον η Διεύθυνση Προμηθειών
    • Στο θέμα των αντιγράφων μισθοδοσίας ο πρόεδρος ενημέρωσε ότι το Λογιστήριο του Δήμου Αθηναίων έχει 2 μήνες να τα στείλει στην υπηρεσία. Του επεσήμανα ότι το Λογιστήριο ισχυρίζεται ότι τα στέλνει κανονικά. Τελικά λήφθηκε απόφαση όταν έρχονται τα αντίγραφα της μισθοδοσίας στην υπηρεσία να παραλαμβάνονται από τις Γραμματείες των τμημάτων ώστε να διασφαλιστεί η παραλαβή τους από τους συναδέλφους χωρίς να χάνονται και με τη μέγιστη δυνατή διακριτικότητα, σε σχέση με την αναζήτησή τους χύμα μέσα σε ένα κουτί ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα, όπως συνέβαινε ως σήμερα.
    Αφήσαμε για το τέλος το σημαντικότερο θέμα, αυτό των δηλώσεων του προέδρου περί οπλισμού στην εφημερίδα "Καθημερινή" την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο την Πέμπτη βράδυ επικοινώνησε μαζί του δημοσιογράφος από την "Καθημερινή" και του ζήτησε να σχολιάσει τη δυνατότητα να φέρουν οι δημοτικοί αστυνομικοί αμυντικό εξοπλισμό όπως γκλομπ, χειροπέδες, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ειδικά γάντια κλπ. Ο πρόεδρος ζήτησε να συνομιλήσει από κοντά με το δημοσιογράφο αλλά αυτός του απάντησε ότι δεν είναι δυνατό να γίνει αυτό γιατί το άρθρο θα δημοσιευθεί άμεσα. Τότε σύμφωνα με τον πρόεδρο ο ίδιος ξεκαθάρισε στον δημοσιογράφο ότι το γκλομπ δεν είναι αμυντικός οπλισμός, αλλά οπλισμός, κάτι που όμως δεν μετέφερε ο δημοσιογράφος στο άρθρο του. Η δήλωσή του «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τη χρήση οποιουδήποτε αμυντικού εξοπλισμού, αρκεί η Πολιτεία να μας ξεκαθαρίσει τι ακριβώς ορίζει ως αμυντικό εξοπλισμό» σύμφωνα με τον ίδιο δεν απηχεί προσωπικές απόψεις, αλλά αναφέρεται σε ενδεχόμενη απόφαση που θα πάρει το σύνολο των εργαζομένων, αφού εξάλλου ο Νόμος 3731 κάνει αναφορά σε αναγκαία μέσα και εξοπλισμό. Εκείνη τη στιγμή του επεσήμανα ότι ο Νόμος 3731 δεν μιλάει για αμυντικό εξοπλισμό, αλλά επακριβώς για εξοπλισμό και μέσα που δεν έχουν σε καμία περίπτωση κατασταλτικό χαρακτήρα. Και επαναλήφθηκε η πάγια θέση της Ε.Κ.Ε.Δ.Α., για την οποία έχει ενημερωθεί και ο αντιδήμαρχος, ότι η παράταξή μας είναι ενάντια στη χορήγηση οποιουδήποτε είδος οπλισμού, όπως αυτός και αν ονομάζεται. Ασκήθηκε κριτική στις δηλώσεις του αντιδημάρχου και στην πρότασή του που έγινε ή θα γίνει χωρίς να ερωτηθεί η άποψη των εργαζομένων και έγινε αναφορά σε παρόμοιες δηλώσεις - "πυροτεχνήματα" από τον πρώην αντιδήμαρχο Ανδρέα Παπαδάκη. Θέση της Ε.Κ.Ε.Δ.Α. είναι ότι δεν μπορεί κανείς να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις που δημιουργούν σύγχυση στην κοινή γνώμη και αναβρασμό μεταξύ των συναδέλφων, και ζητήθηκε από το προεδρείο του συλλόγου αντί να υποβαθμίζει απλά τις δηλώσεις Αβραντίνη να τις καταδικάσει.

    Στο τέλος έγινε πρόταση της Ε.Κ.Ε.Δ.Α. για έκτακτη Γενική Συνέλευση μέσα Σεπτεμβρίου που θα έχει επιστρέψει το μεγαλύτερο ποσοστό των αδειούχων, με σκοπό την ενημέρωση και συζήτηση πάνω στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις συνεχείς περικοπές στο εισόδημά μας, αλλά και να ακουστούν οι γνώμες των συναδέλφων πάνω στα θέματα που τίθενται κατά καιρούς. Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. ήθελε να οριστεί από σήμερα ημερομηνία συνέλευσης αλλά και εναλλακτικής σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί για τον οποιονδήποτε λόγο. Τελικά αποφασίστηκε η ακριβής ημερομηνία της συνέλευσης να οριστεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σεπτεμβρίου.
    Γ. Κ.

    Διευκρίνηση: Ίσως υπάρχουν κάποιες μικρές ανακρίβειες στα παραπάνω για τον απλό λόγο ότι η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. δεν έχει αντίγραφο των πρακτικών λόγω της βλάβης του φωτοτυπικού μηχανήματος και τα πάντα μεταφέρονται από σύντομες σημειώσεις ή από μνήμης.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου