Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Παρεμπόριο: 20 δισ. ο ετήσιος τζίρος στα... παζάρια της πρωτεύουσας

Το 64% των... προϊόντων έχουν προέλευση την Κίνα, ενώ κύριες πύλες εισόδου είναι τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης

Πανίσχυρη "λερναία ύδρα", αντίστοιχη της παγκόσμιας διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, είναι η μάστιγα του παραεμπορίου που συμβάλλει στο "λουκέτο" των επιχειρήσεων και στη συνακόλουθη απώλεια ανεξακρίβωτου αριθμού θέσεων εργασίας.

 

Σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης όπως η παρούσα, το πρόβλημα αποκτά επιπλέον απειλητικές διαστάσεις. "Ιδιαίτερα επικερδές παρακλάδι των διεθνών δραστηριοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος", χαρακτήρισε το παραεμπόριο ο αστυνομικός διευθυντής και Διευθυντής Δυνάμεων του Κέντρου Αθήνας της ΕΛ.ΑΣ., Γεώργιος Δροσάκης, σε δηλώσεις του στο "Εθνος της Κυριακής".

Τα δίκτυα διακίνησης προϊόντων απομιμήσεων αλληλοεπικαλύπτονται με άλλες παράνομες δραστηριότητες, εξελίσσονται διαρκώς, αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και εκμεταλλεύονται με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους τα κενά των ελεγκτικών μηχανισμών.

Τα διαθέσιμα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου καταδεικνύουν ότι το παραεμπόριο αντιπροσωπεύει το 30% της συνολικής εγχώριας εμπορικής δραστηριότητας.

Ο ετήσιος "μαύρος" κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους από ΦΠΑ και φόρους να αγγίζουν τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρά τις προσπάθειες των μεικτών κλιμακίων ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας, που εδώ και μερικούς μήνες έχουν οδηγήσει σε αύξηση των κατασχέσεων σε ποσοστό έως και 60% σε σχέση με τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα περασμένων ετών, οι διάφορες παραεμπορικές δραστηριότητες συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.

Με σύνολο 21.990.722 τεμαχίων, οι κατασχετικές επιδόσεις της χώρας μας βρίσκονταν μάλιστα στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης του 2009. Ακολουθούσαν οι Ολλανδία, Ιταλία και Βουλγαρία, με σημαντικά πενιχρότερα αποτελέσματα.

Καταμέτρηση

Σε σχέση τώρα με την προέλευση των προϊόντων που δεσμεύονται στην ΕΕ, το 64,4% προέρχεται από την Κίνα, το 14,6% από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το 4,5% από την Αίγυπτο και το 4,1% από την Κύπρο. Σε ό,τι αφορά το είδος, το παραεμπόριο στα ηλεκτρικά είδη φθάνει στο 10% του συνόλου, στα είδη δώρων το 15%, στα ποτά και στα είδη καπνιστού περίπου το 2,5%, ενώ στα τρόφιμα το ποσοστό δεν έχει ακόμα μετρηθεί με αξιοπιστία.



Και πάλι, σύμφωνα με τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των διωκτικών Αρχών, τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι συνιστούν τα κύρια κέντρα διακίνησης, ενώ τα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας αποτελούν τους βασικούς υποδοχείς των φορτίων από την Ιταλία.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ VS ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ
Κρυφτούλι και κυνηγητό στο Κέντρο της Αθήνας

Με ξαφνικές "επιχειρήσεις" και κατασχέσεις οι άνδρες του Δήμου θέλουν να ξεριζώσουν από τους δρόμους της πόλης τα "παζάρια" των Αφρικανών, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στο πανεπιστημιακό άσυλο των Προπυλαίων και της ΑΣΟΕΕ

Αργά το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, το πλάγιο δυτικό φως ήταν πιστό στο καθημερινό του ραντεβού στα Προπύλαια της Πανεπιστημίου. Τα πορφυρά του χρώματα έδιναν το δικό τους τόνο στο αυτοσχέδιο παζάρι του παραεμπορίου που στήνουν καθημερινά οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι κατά κύριο λόγο προέρχονται από βορειοαφρικανικές χώρες.

Τσάντες-απομιμήσεις επώνυμων οίκων, παπούτσια, υφάσματα, γυαλιά ηλίου και κάθε λογής μικροαντικείμενα βρίσκονται στη διάθεση των περαστικών, που φλερτάρουν πρόσκαιρα με τον ρόλο του επίδοξου καταναλωτή που απολαμβάνει τη διαδικασία του παζαρέματος.

Η ξαφνική εμφάνιση των ανδρών της Δημοτικής Αστυνομίας δημιουργεί τον αναμενόμενο πανικό, αλλά οι Αφρικανοί πωλητές είναι καλά εκπαιδευμένοι στο γνωστό κρυφτούλι που εξελίσσεται σε κυνηγητό. Σε διάστημα μικρότερο των τριών δευτερολέπτων έχουν φορτώσει στον ώμο τα σεντόνια-μπόγους με το εμπόρευμα και το έχουν βάλει στα πόδια, παίρνοντας την ανηφόρα για την οδό Ακαδημίας και την ασφάλεια του πανεπιστημιακού ασύλου της Νομικής Σχολής.

Μέσα στη... φούρια αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τους αρκετά από τα είδη που έχουν προπληρώσει τα ξημερώματα στις αποθήκες που παρακολουθεί η ΕΛ.ΑΣ. Οι άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας μαζεύουν στα γρήγορα τα προϊόντα, τα ρίχνουν όπως όπως στο υπηρεσιακό όχημα που έχει παρκάρει απέναντι από την οδό Κοραή και αποχωρούν.

Ανδρες της ΕΛ.ΑΣ. με πολιτικά αλλά και ένστολοι αστυνομικοί παρακολουθούν διακριτικά. Από τη χαοτική απόσταση της έξης τους παρακολουθούν αδιάφορα και οι τοξικομανείς που συνωστίζονται στον πεζόδρομο. Σε λίγο όλα επιστρέφουν στον κανονικό ρυθμό. Μέχρι βέβαια το επόμενο απόγευμα, όπου η διαδικασία θα επαναληφθεί με απόλυτη πιστότητα.

"Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας το παραεμπόριο βρίσκεται υπό συνεχή διωγμό. Τα μόνα κατά κάποιον τρόπο "κέντρα" που διατηρούν τη σημασία τους είναι αυτά που σχετίζονται με το πανεπιστημιακό άσυλο, συγκεκριμένα στην ΑΣΟΕΕ, στη Μασσαλίας και στα Προπύλαια", εξηγεί στο "Εθνος της Κυριακής" ο υπαστυνόμος και Επόπτης Δυνάμεων Δράσης Κέντρου Αθήνας της ΕΛΑΣ, Ιω. Κωνσταντακάκης.

Η στρατηγική
Την επιχειρησιακή στρατηγική αναλύει ο αστυνόμος Α και Επόπτης Δυνάμεων Δράσης Κέντρου Αριστείδης Σκάνδαλος: "Στόχος μας είναι η μέγιστη δυνατή κατάσχεση. Προσπαθούμε να αποφεύγουμε τη σωματική επαφή που εγκυμονεί κινδύνους για πρόκληση βιαίων επεισοδίων με ανεξέλεγτες συνέπειες. Θέλουμε απλώς να εξαλείψουμε την ελκυστικότητα της δραστηριότητας. Χάνοντας τα προπληρωμένα προϊόντα τους και τα πιθανά μικροκέρδη, οι πωλητές είναι αναγκασμένοι την επόμενη φορά να το ξανασκεφθούν δύο φορές".

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του παραεμπορίου τέθηκε πριν από λίγες ημέρες σε εφαρμογή ο νόμος 3892, που επιτρέπει στα αρμόδια κλιμάκια να καταστρέφουν επιτόπου είτε τα ίδια τα προϊόντα με ρίψη σε απορριματοφόρα και κατάλληλα διαμορφωμένα οχήματα, είτε την εμπορική τους αξία με τη χρήση ανεξίτηλου χρωματισμού (σπρέι).

"Πρόκειται για νέα πρωτοβουλία που στοχεύει στη μείωση του κόστους φύλαξης των κατασχεμένων εμπορευμάτων, τα οποία παραμένουν σε ειδικές αποθήκες που φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις επί 24ώρου βάσεως", υπογραμμίζει στο "Εθνος της Κυριακής" ο γ.γ. Εμπορίου του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Στέφανος Κομνηνός.

Θυμίζουμε ότι στη γειτονική Ιταλία βρίσκεται από το 2005 σε ισχύ νόμος που επιβάλλει υψηλότατα πρόστιμα έως και 10.000 € στους πολίτες που συλλαμβάνονται να κατέχουν προϊόντα τα οποία προέρχονται από το παραεμπόριο. Το 2008 επιβλήθηκε στον μεγάλο διαδικτυακό τόπο αγοραπωλησιών ebay πρόστιμο δεκάδων εκατ. ευρώ επειδή οι ιστοσελίδες του διακινούσαν προϊόντα "μαϊμού".

Στον Βοτανικό η μεγαλύτερη αποθήκη με "μαϊμούδες"
Εκαναν εξαγωγές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Από τις αρχές του χρόνου έχουν γίνει πολλοί αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε μεγάλο αριθμό αποθηκών. Βρίσκονται σε διάφορες περιοχές και οι έρευνες έδειξαν ότι οι ενοικιαστές ήταν κυρίως Ασιάτες, Πακιστανοί και Ελληνες", λέει αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

Η συνολική αξία των προϊόντων παραεμπορίου και ειδών απομίμησης που κατασχέθηκαν κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 110 εκατ. ευρώ. Τα κλιμάκια που πραγματοποιούν τους σχετικούς ελέγχους συγκροτούνται από άνδρες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών (ΓΑΔΑ) προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς και άνδρες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου εντοπίστηκε στον Βοτανικό η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής αποθήκη διακίνησης προϊόντων παραεμπορίου. "Πρόκειται για τη μεγαλύτερη του είδους της σε ολόκληρη την ΕΕ. Εξι υπόγεια γειτονικών πολυκατοικιών συνδέονταν μεταξύ τους, δημιουργώντας έναν αχανή χώρο στον οποίο κατασχέθηκαν μονομιάς περισσότερα από 2,5 εκατ. προϊόντα", δηλώνει παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης.

"Διαπιστώθηκε ότι από τη συγκεκριμένη αποθήκη γίνονταν εξαγωγές προς τις αγορές χωρών όπως οι Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία και Πορτογαλία. Υπήρχε μάλιστα γραφείο μεταφορών που εν αγνοία του έστελνε τα προϊόντα στις παραπάνω χώρες, κάτι που μεμονωμένα συμβαίνει ακόμα και μέσω των ΕΛΤΑ", τονίζει ο αστυνομικός διευθυντής και διευθυντής Δυνάμεων του κέντρου Αθήνας της ΕΛΑΣ, Γεώργιος Δροσάκης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου