Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Μια άλλη άποψη για τον δημοτικό αστυνομικό της γειτονιάς - άρθρο του "Ριζοσπάστη"

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στήνει παρα-αστυνομικό σώμα
Μετατρέπει τη Δημοτική Αστυνομία σε άλλον έναν κατασταλτικό μηχανισμό που θα περιπολεί και θα παρακολουθεί τους πάντες σε στενή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.

Στη μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας (ΔΑ) σε άλλον έναν κατασταλτικό μηχανισμό προχωρά η δημοτική αρχή της Αθήνας. Στήνει ένα παρα-αστυνομικό σώμα που σε στενή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. θα περιπολεί τις γειτονιές επιβάλλοντας την αστυνομοκρατία, θα πραγματοποιεί επισκέψεις ...κατ' οίκον, θα φροντίζει για την «ακώλυτη λειτουργία» σχολείων, θα παρακολουθεί τις λαϊκές συνελεύσεις.

Η δημοτική αρχή θέτει σε εφαρμογή τον λεγόμενο θεσμό του «δημοτικού αστυνομικού της γειτονιάς» «με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση της παραβατικότητας». Θα περιπολεί πιλοτικά στα επτά δημοτικά διαμερίσματα, στις παρακάτω περιοχές: Πλάκα - Αγιος Παύλος. Λαγουμιτζή - Αγ. Ιωάννης - λόφος Λαμπράκη. Βοτανικός (Αγ. Μαρκέλλα) - Σπ. Πάτση. Θυμαράκια (πλ. Αθανάσιου Διάκου), Ακαδημία Πλάτωνος (Αγ. Γεώργιος). Αχαρνών (Ευγ. Καραβία έως Χαλκίδος), Αχαρνών - Καυταντζόγλου - Ταϋγέτου - Νικοπόλεως, Αγ. Ελευθέριος (Αγ. Λαύρας - Γαλατσίου). Πλ. Αττικής (Μιχ. Βόδα), πλ. Αγίου Παντελεήμονα, πλ. Βικτωρίας (Αγ. Μελετίου - 3ης Σεπτεμβρίου - Ιουλιανού). Γκύζη, Πανόρμου - Παυλή - Λαρίσης - Αγ. Θωμά, Ερυθρός Σταυρός. Από το 2012 «ενδεχομένως» οι περιπολίες να επεκταθούν σε περισσότερες γειτονιές.

Ο «δημοτικός αστυνομικός της γειτονιάς» θα επισκεφτεί όλα τα σπίτια και τα καταστήματα της γειτονιάς μοιράζοντας κάρτα με τα στοιχεία του. Ανάμεσα σε άλλα καθήκοντα που του ανατίθενται: «Θα περιπολεί στη γειτονιά του (...) Θα παρέχει κάθε βοήθεια και συμπαράσταση σε θύματα εγκληματικών πράξεων και θα ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση τις διωκτικές αρχές και την υπηρεσία του (...) Θα παρίσταται στις συνεδριάσεις της δημοτικής κοινότητας καθώς και στις συνελεύσεις των κατοίκων της γειτονιάς (...) Θα κάνει αισθητή την παρουσία του σε παιδικές χαρές, γήπεδα, σχολεία, πλατείες της γειτονιάς και θα παρακολουθεί την ακώλυτη λειτουργία τους».

Φέρνοντας έναν ένστολο δίπλα σε παιδάκια και μέσα στις λαϊκές συνελεύσεις η δημοτική αρχή σπεύδει τάχα να διαβεβαιώσει ότι «δεν είναι αρμόδιος για την αντιμετώπιση εγκληματικών και ποινικών ενεργειών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δημότες θα πρέπει να απευθύνονται στην Αμεση Δράση της ΕΛ.ΑΣ.».

Ωστόσο, η δημοτική αρχή κάνει το πρώτο βήμα για τη μετατροπή της ΔΑ σε άλλον έναν κατασταλτικό μηχανισμό. Αλλωστε, ο δήμαρχος, Γ. Καμίνης, στηρίζει τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αστυνομοκρατία στις γειτονιές της Αθήνας με καθημερινές περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. και συμμετοχή σ' αυτές της ΔΑ. Μάλιστα, μιλώντας στις 17/5 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε το θέμα των προβλημάτων στο κέντρο της πρωτεύουσας, ο δήμαρχος δήλωσε ότι «συζητά» το ενδεχόμενο ακόμα και να οπλοφορεί η ΔΑ. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως «όσο η Δημοτική Αστυνομία δεν έχει αρμοδιότητα δίωξης του εγκλήματος δεν μπορεί να οπλοφορεί. Πώς θα οπλοφορεί; Πρέπει να το κοιτάξουν το ζήτημα εκ νέου; Να εξετάσουν εάν πρέπει να γίνει τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας; Να το συζητήσουμε».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Αθήνα έχουν καταγγείλει την απόπειρα μετατροπής της ΔΑ σε άλλον έναν κατασταλτικό μηχανισμό. Εχουν δε ζητήσει να γίνει ειδική συζήτηση για τη ΔΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου