Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Συνάντηση Δ.Σ. του συλλόγου με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη

Ενημέρωση Ε.Κ.Ε.Δ.Α. για τη συνάντηση Σ.Δ.Α.Α. - Δημάρχου

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη παρουσία του αντιδημάρχου δημοτικής αστυνομίας κ. Τάσου Αβραντίνη είχαμε το πρωί της Παρασκευής 3 Ιουνίου τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο δήμαρχος άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας.

Κατά τη γνώμη μου η παρουσία του συλλόγου ήταν πολύ καλή στο σύνολό της, ενώ εκτός από τον πρόεδρο που εύλογα είχε τον πρώτο λόγο, όλα τα μέλη του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και να εκθέσουν τη γνώμη τους σε διάφορα θέματα και σε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.


Η συζήτηση ξεκίνησε με το δήμαρχο να εκφράζει τη δυσαρέσκειά τους για την κατάληψη στο κεντρικό κτήριο της υπηρεσίας την περασμένη Δευτέρα αφού θεωρεί ότι η κατάληψη είναι απαράδεκτη σαν πρακτική, ειδικά από άτομα που επιβάλλουν το νόμο όπως οι δημοτικοί αστυνομικοί. Ο πρόεδρος έδωσε αναλυτικές εξηγήσεις για ποιο λόγο ο σύλλογος προχώρησε σε αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας. Στο ίδιο θέμα παρενέβη και ο αντιδήμαρχος, που επισήμανε ότι η κατάληψη εκτός από παράνομη είναι και ακραία μορφή διαμαρτυρίας, αφού κατά τη γνώμη του μπορούσε να έχει προηγηθεί ανακοίνωση-καταγγελία ή απεργία, ενώ αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Δ.Σ. προκάλεσε δήλωση του αντιδημάρχου ότι είχε ενημερώσει έγκαιρα τον πρόεδρο ότι τη Δευτέρα είχε συνάντηση ο δήμαρχος με την πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τον πρόεδρο να ανταπαντά ότι ενημέρωση είχε μόλις το πρωί της Δευτέρας και ενώ η κατάληψη ήταν σε εξέλιξη. Η κατάληψη ήταν πάντως το μόνο σημείο διαφωνίας του δημάρχου.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος μίλησε για την αλλαγή στη δομή της δημόσιας διοίκησης στο άμεσο μέλλον και μας χαρακτήρισε  εντός  εισαγωγικών "προνομιούχους", αφού είμαστε μόνιμοι υπάλληλοι. Παρατήρησε επίσης ότι ο όρος "αστυνομία" στη δημοτική αστυνομία δημιουργεί παρεξήγηση για το ρόλο της. Αναφέρθηκε στη δομή του Δήμου Αθηναίων, όπου υπάρχουν έξι τμήματα προμηθειών, πολλά λογιστήρια, πολλές νομικές υπηρεσίες κλπ, με αποτέλεσμα ο δήμος να μην έχει εποπτική κατάσταση των φορέων που επιτηρεί.

Ο πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας τον δήμαρχο για τις δηλώσεις του για τη δημοτική αστυνομία στο ραδιοσταθμό 9.84. Συζητήθηκε το θέμα του Νόμου 3731, όπου ο πρόεδρος εξήγησε στο δήμαρχο ότι δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο ίδιος ο  νόμος, ενώ 2,5 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου δεν έχει εκδοθεί καμία ερμηνευτική εγκύκλιος με αποτέλεσμα η κάθε υπηρεσία να πράττει κατά το δοκούν για κάθε αρμοδιότητα, ενώ σαν παράδειγμα αναφέρθηκε και το άρθρο 48 του ΚΟΚ (κατάληψη οδοστρώματος με εμπόδια) που δεν περιγράφεται ως αρμοδιότητα στο νόμο 3731 αλλά η Νομική Διεύθυνση του Δήμου Αθηναίων τη θεωρεί αρμοδιότητα της δημοτικής αστυνομίας, ενώ οι υπηρεσίες των περισσότερων δήμων δεν την εφαρμόζουν αφού δεν περιγράφεται στο νόμο.

Ο πρόεδρος και ο γραμματέας επέμεναν κυρίως στην αρμοδιότητα του υπαίθριου εμπορίου ζητώντας από τον δήμαρχο να παρέμβει στην κυβέρνηση ώστε να θεσμοθετηθεί με νόμο ως κοινή αρμοδιότητα με την Ελληνική Αστυνομία. Έγινε εκτενής συζήτηση στο θέμα και εξηγήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να συμβεί αυτό. Ο αντιδήμαρχος επεσήμανε στο δήμαρχο ότι η εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ σήμερα γίνεται χάρη σε συμφωνία που έχει υπογράψει ο Δήμος Αθηναίων με την Αστυνομική Διεύθυνση, ενώ σε αναφορά σε σχέδιο τροπολογίας για την εμπλοκή της δημοτικής αστυνομίας στην καταστροφή των προϊόντων παρεμπορίου με ανεξίτηλα σπρέι εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του αντιδημάρχου ότι είναι σύμφωνος και ότι ο ίδιος τη ζήτησε! (Σημείωση: Με τη σημερινή νομοθεσία τα προϊόντα-μαϊμού εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Σ.Δ.Ο.Ε. γι' αυτό και στην πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου νόμου έγινε αναφορά ότι στη δημοτική αστυνομία αποδίδονται αρμοδιότητες Σ.Δ.Ο.Ε.).

Τέθηκε επίσης το θέμα της ελάχιστης παραμονής στο δήμο πρόσληψης επί οκταετίας, γεγονός που έχει προκαλέσει οικογενειακά προβλήματα σε πολλούς συναδέλφους και προτάθηκε στο δήμαρχο να μεσολαβήσει ώστε το διάστημα της οκταετίας να γίνει πενταετία, ενώ τέθηκε και το θέμα μετά από αυτό το διάστημα να είναι δυνατή η μετάταξη του προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας και σε άλλους κλάδους όπως ισχύει για όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους. Ο δήμαρχος ρώτησε για ποιο λόγο ισχύουν αυτοί οι περιορισμοί για τον κλάδο μας και του εξηγήσαμε ότι το υπουργείο προβάλλει ως αιτία το γεγονός ότι έχουν δαπανηθεί χρήματα για την εκπαίδευσή μας. Εντύπωση μάς προκάλεσε το γεγονός ότι ο αντιδήμαρχος διαφωνεί με τις θέσεις μας στο θέμα αυτό.

Στη συζήτηση για το Νόμο 3731 έκανα παρέμβαση και ενημέρωσα τον δήμαρχο για την ειδική ιεραρχία που ισχύει στην υπηρεσία μας, διαφορετική από αυτή του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, ενώ στο θέμα των εποπτών επεσήμανα ότι επιλέγονται υποχρεωτικά υπάλληλοι ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και αποκλείονται υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ που αποτελούν το 30-35% των υπαλλήλων της υπηρεσίας. Ο δήμαρχος αναφώνησε με απορία "Δεν μου ακούγεται λογικό αυτό" και σημείωσε το θέμα για να το δει περαιτέρω, ενώ ο πρόεδρος εξήγησε ότι κάποιες διατάξεις στο Νόμο 3731 ήταν φωτογραφικές για συγκεκριμένα άτομα.

Σε φωτογραφικές διατάξεις για συγκεκριμένη είδη στην υπουργική απόφαση για τη στολή αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος όταν ο σύλλογος έθεσε το θέμα της στολής και το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι πληρώνουν από την τσέπη τους, ενώ οι νέοι συνάδελφοι δεν έχουν προμηθευτεί ακόμη θερινή στολή! Ο σύλλογος πρότεινε να συζητηθεί και το ενδεχόμενο αλλαγής στην υπουργική απόφαση ώστε ο δήμος να χορηγεί χρήματα στους συναδέλφους και να την αγοράζουν οι ίδιοι, αντί να γίνονται υπερτιμολογημένοι και πολυδάπανοι διαγωνισμοί, κάτι που θα περιόριζε το κόστος των στολών κατά τουλάχιστον 40%. Ο δήμαρχος είπε ότι θα προταθεί αλλαγή στη σχετική υπουργική απόφαση και αναφέρθηκε στην εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένοι συνάδελφοι στο δρόμο: είπε ως παράδειγμα ότι δεν νοείται να κυκλοφορεί συνάδελφος με γυρισμένα μανίκια στο μακό μπλουζάκι. Η γνώμη του συλλόγου είναι ότι θα πρέπει ο καθένας μας να επιδείξει την ευθύνη που του αναλογεί και το δέον είναι να προστατέψουμε οι ίδιοι την εικόνα μας.

Άλλα θέματα που τέθηκαν είναι οι ασύρματοι και η ποιότητα των επικοινωνιών, το κτιριακό πρόβλημα στην Αγίου Κωνσταντίνου όπου επικρατεί το αδιαχώρητο, το γεγονός της μη παροχής επί μήνες ειδών υγιεινής και σαπουνιού στα κτίρια του δήμου (ο αντιδήμαρχος είπε πως υπογράφηκε το σχετικό κονδύλι και το τελευταίο θα διευθετηθεί άμεσα), ενώ στην πρόταση του συλλόγου να γίνει έκθεση καταλληλότητας για τα κτίρια της υπηρεσίας και άσκηση πυρασφάλειας, ο δήμαρχος ήταν σύμφωνος και θα το προχωρήσει. Στο θέμα των περιπολικών ο αντιδήμαρχος είπε ότι έχουν διατεθεί 200.000 € για την αγορά νέων, ενώ αναγνώρισε ότι η καλή εικόνα της δημοτικής αστυνομίας από τότε που ανέλαβε επιτεύχθηκε παρά τις πολλές ελλείψεις, και με 30 περιπολικά λιγότερα. Ο δήμαρχος έκανε μια νύξη για σειρά προβλημάτων που "κληρονόμησε" από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ο πρόεδρος ζήτησε τη διάθεση νομικού συμβούλου του δήμου με αποκλειστικό αντικείμενο τη δημοτική αστυνομία.

Στο θέμα με τα 54 άτομα που έχουν δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις ο αντιδήμαρχος ενημέρωσε ότι ο δήμος θα παραιτηθεί από την αίτηση αναίρεσης που έχει υποβάλλει στον Άρειο Πάγο. Διευκρίνισε όμως ότι το θέμα της καταβολής του ποσού αποζημίωσης δεν θα διευθετηθεί άμεσα λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης και επειδή το ποσό είναι πολύ μεγάλο θα διατεθεί τμηματικά.

Στο θέμα της επαναφοράς της χορήγησης γάλατος και των προληπτικών εξετάσεων που καταργήθηκαν για τη δημοτική αστυνομία ο δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι θα δει το θέμα των προληπτικών εξετάσεων, αλλά μέχρι να υπάρξει κάποια εξέλιξη θα μεσολαβήσει ώστε να πραγματοποιούνται στα δημοτικά ιατρεία. Το θέμα του γάλατος όμως είναι δύσκολο να τεθεί αφού αντισταθμίστηκε με αύξηση στα έξοδα κίνησης.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο δημοτικό αστυνομικό της γειτονιάς, ο οποίος δεν θα δρα κατασταλτικά, αλλά παραινετικά, κάνοντας συστάσεις και υποδείξεις, με σκοπό την επίτευξη της εύρυθμης λειτουργίας στην καθημερινότητα των δημοτών. Ο σύλλογος έκανε λόγο για πιθανή στοχοποίηση των συναδέλφων και αναφέρθηκε στο προηγούμενο της αποτυχίας του αστυνομικού της γειτονιάς. Επίσης τα τμήματα της δημοτικής αστυνομίας στις 6 δημοτικές κοινότητες θα μπορούσαν με τις κατάλληλες εντολές να παίξουν αυτό το ρόλο. Ο δήμαρχος δεν φάνηκε να γνωρίζει πώς ακριβώς λειτουργούν αυτά τα τμήματα.

Στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα γίνουν εκτενείς έλεγχοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (έκανε και σχετικές δηλώσεις στον 9,84), ενώ ο αντιδήμαρχος είπε ότι το ποσό που απαιτείται υπάρχει και θα καταβληθεί κανονικά.

Προσπαθήσαμε να θέσουμε την αλλαγή του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας για το Δήμο Αθηναίων και τη Δημοτική Αστυνομία, ο δήμαρχος όμως μάς παρέπεμψε στη συζήτηση του θέματος με τον αντιδήμαρχο.

Κλείνοντας τη συνάντηση έγινε αναφορά στο θέμα της αξιοκρατίας και της τοποθέτησης συναδέλφων σε γραφεία χωρίς να έχουν πραγματική υπηρεσία στο δρόμο και ουσιαστική γνώση στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας, ο αντιδήμαρχος όμως δεν πήρε θέση λέγοντας ότι δεν είναι δουλειά του αντιδημάρχου η στελέχωση της υπηρεσίας. Είναι γεγονός ότι ο αντιδήμαρχος έχει δίκιο πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά δυστυχώς υπάρχει το προηγούμενο του πρώην αντιδημάρχου που παρενέβαινε συνεχώς στη λειτουργία της υπηρεσίας μας και κάποια κακώς κείμενα δεν έχουν διορθωθεί πολλούς μήνες μετά την απομάκρυνσή του.

Κατά την προσωπική μου γνώμη η συνάντηση πήγε πολύ καλά και ο δήμαρχος σε πρώτη φάση ήταν πρόθυμος να επιλύσει το οποιοδήποτε πρόβλημα περνούσε από το χέρι του. Ελπίζω μέχρι την επόμενη συνάντηση μαζί του να έχουν πιάσει τόπο κάποιες από τις προτάσεις μας.

Γ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου