Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Εκτεταμένη απάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε καταγγελίες της ΠΑ.ΣΥ.Β.-Ν. κατά της Ομοσπονδίας

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2011
Αριθμ. Πρωτ.: 604

Προς:                    
Συλλόγους-Μέλη  
της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.


Συνάδελφοι,

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. μετά την προκλητική ανακοίνωση του Δ.Σ. του ΠΑ.ΣΥ.Β.-Ν. που ακολούθησε της ψήφισης της τροπολογίας για την αύξηση του ωραρίου των εργαζομένων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς από 30 σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, οφείλει να ενημερώσει τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. για τα όσα ψευδή, ανυπόστατα και υστερόβουλα κάποιοι ανεύθυνα εκφράζουν, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ρήγμα στην ενότητα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Μέλη του Δ.Σ. του ΠΑ.ΣΥ.Β.-Ν. με επικεφαλής την κ. Ευαγγελία Καλαϊτζή παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Μαΐου 2011 στα γραφεία της Ομοσπονδίας προκειμένου, συντονισμένα να οργανώσουμε την αντίδρασή μας στην προτεινόμενη διάταξη. Εκεί έγινε ξεκάθαρο και απολύτως κατανοητό (και στα μέλη του Δ.Σ. του ΠΑ.ΣΥ.Β.-Ν.) πως η διάταξη που η κυβέρνηση πρότεινε έθιγε βάναυσα το ωράριο του Παιδαγωγικού προσωπικού των εργαζομένων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, πλην όμως δεν αφορούσε εξ αρχής την καθαριότητα και τα συνεργεία των Ο.Τ.Α. όπως κάποιοι ψευδώς και υστερόβουλα εκ των υστέρων υποστηρίζουν.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε το πρόγραμμα κινητοποιήσεων που περιελάμβανε συνδυασμό 24ωρων απεργιών, στάσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της διάταξης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, συλλαλητήρια, μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. και ειδικά στους Δημοτικούς Παιδικούς σταθμούς, στην Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση Γ.Σ.Ε.Ε.-Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και προκήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για όλους τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α., την ημέρα ψήφισης της διάταξης στην ολομέλεια της Βουλής.

Μέσα από την ανακοίνωση του Δ.Σ. του ΠΑ.ΣΥ.Β.-Ν., γίνεται πλέον φανερό το κλίμα που κάποιοι καιρό τώρα μέσα από συκοφαντίες και ασύστολα ψέματα θέλουν να περάσουν στους εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

1.       Πληροφορούμε λοιπόν τον ΠΑ.ΣΥ.Β.-Ν. πως οι εργαζόμενοι των Παιδικών Σταθμών ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια των εργαζομένων  στους Ο.Τ.Α. με κοινά λίγο πολύ προβλήματα και ανησυχίες και δεν αποτελούν ένα ξεχωριστό αυτόνομο λειτουργικά και οργανικά κομμάτι. Εάν κάποιοι ονειρεύονται την αυτονόμησή τους, οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη και το βάρος των όσων μεθοδεύουν και όχι να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων και του κλάδου συνολικά.

2.       Στην 24ωρη Απεργία της Τετάρτης 18 Μαΐου 2011 είχε αποφασισθεί μετά την συγκέντρωση στην Πλατεία Καραϊσκάκη, που πραγματοποιήθηκε κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες (βροχή), η πορεία να οδηγηθεί έξω από τα Βουλή (Βασ. Σοφίας) και να μην πραγματοποιηθεί καμία επίσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27). Κι αυτό γιατί υπήρχε κίνδυνος να φυλλορροήσει η πορεία λόγω της συνεχιζόμενες βροχής, αλλά και την σκόπιμη καθυστέρηση της συνάντησης της αντιπροσωπείας με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιο και να φτάναμε στη Βουλή διαλυμένοι και χωρίς την αρχική μας δυναμική.
Άλλωστε στην προηγούμενη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε στις 10 Μαΐου 2011 με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιο τίποτε ουσιαστικά δεν πρόσφερε η συζήτηση μαζί του παρά μόνο ότι «θα μεταφέρει τις απόψεις μας στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση». Ο «κλεφτοπόλεμος με τα ΜΑΤ ήταν ανούσιος και αναποτελεσματικός» λέει ο ΠΑ.ΣΥ.Β.-Ν., ουσιαστικά καλύπτοντας και επιβραβεύοντας τις δυνάμεις καταστολής που με κάθε μέσον (χημικά, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης) επιτίθεντο στους εργαζόμενους του κλάδου που απαιτούσαν από τους επικεφαλής της Αστυνομίας το στοιχειώδες δικαίωμά τους να φτάσουν έξω από τη Βουλή και να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Μόνο που ο ΠΑ.ΣΥ.Β.-Ν. ξέχασε να καταγγείλει την επίθεση της Αστυνομίας στους απεργούς. Η γενικότερη συμπεριφορά του την ημέρα εκείνη σε καμία περίπτωση δεν τον τιμά.

3.       Ενημερώνουμε τους «καταγγέλλοντες» του Δ.Σ. του ΠΑ.ΣΥ.Β.-Ν. πως ουδέποτε ήμασταν και ποτέ δεν θα γίνουμε «διεκδικητές-γυμνοσάλιαγκες» ούτε «διαδρομιστές της Βουλής». Ασκούμε μαχητικό, αγωνιστικό και διεκδικητικό συνδικαλισμό. Όσα (λίγα ή πολλά) κέρδισαν οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. στο παρελθόν, τα κέρδισαν στο πεζοδρόμιο, πολλές φορές δαρμένοι από τα ΜΑΤ και «τρώγοντας» χημικά, με καταλήψεις και αποκλεισμούς χωματερών και όχι ευχαριστώντας Βουλευτές. Ας μας ενημερώσουν λοιπόν οι «καταγγέλλοντες» που είναι οι «αρκετοί Βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης που δήλωναν πως θα καταψηφίσουν την τροπολογία», όπως η ανακοίνωση της 19ης  Μαΐου 2011 του ΠΑ.ΣΥ.Β.-Ν. αναφέρει. Ενημερώνουμε τον ΠΑ.ΣΥ.Β.-Ν. πως όλοι οι Βουλευτές, πλην αυτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του Κ.Κ.Ε., ψήφισαν την αύξηση του ωραρίου. Προς τί λοιπόν οι «δημόσιες ευχαριστίες»; Σε τι πραγματικά απέδωσε το «έρπειν» στους διαδρόμους της Βουλής, όταν δεν συνηγόρησαν καν 16 βουλευτές για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας; Μήπως εκπλήρωση προσωπικών επιδιώξεων και φιλοδοξιών; Οφείλει τουλάχιστον ο ΠΑ.ΣΥ.Β.-Ν., για την αξιοπιστία των όσων ισχυρίζεται, να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των βουλευτών που «υποσχέθηκαν» πως θα καταψήφιζαν την διάταξη και δεν το έπραξαν. Εκτός και αν αυτούς ουσιαστικά προστατεύει.

4.       Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. λειτουργεί συντεταγμένα και δημοκρατικά. Οι όποιες αποφάσεις, λαμβάνονται στα όργανα της Ομοσπονδίας, με διαφωνίες, συγκρούσεις πολλές φορές αλλά πάντα δημοκρατικά. Η πρόταση της κ. Ευαγγελίας Καλαϊτζή και όχι του «συνόλου των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς» όπως η ανακοίνωση αναφέρει,  μιας και οι παρευρισκόμενοι εργαζόμενοι εκείνη τη στιγμή δεν ξεπερνούσαν τους 150 και μάλιστα στον «Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και τα παρευρισκόμενα μέλη» απαξιώνει την λειτουργία της Ομοσπονδίας, τον ρόλο και τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων στα όργανά της και καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι λειτουργούν.
Η 24ωρη Απεργία στις 18 Μαΐου 2011 ήταν η κορύφωση των απεργιακών κινητοποιήσεων για την αποτροπή της απόφασης της κυβέρνησης για την βίαιη αλλαγή του ωραρίου στο Παιδαγωγικό Προσωπικό των Παιδικών Σταθμών. Απόφαση που διαμορφώθηκε και συμφωνήθηκε και από τον ΠΑ.ΣΥ.Β.-Ν. Η πρόταση για συνέχιση των κινητοποιήσεων… και την Πέμπτη 19 Μαΐου 2011 ήταν ξεκάθαρο ότι οδηγούσε σε εκφυλισμό τις απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς ήταν γνωστό στο ΠΑ.ΣΥ.Β.-Ν. και περισσότερο στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ότι η συμμετοχή των εργαζομένων  ήταν φθίνουσα. Οι όποιες αποφάσεις για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων δεν θα είχαν αποτέλεσμα. Έπρεπε να βρούμε άλλους τρόπους αντίδρασης, όπως συλλαλητήριο το απόγευμα της Πέμπτης 19-5-2011. Πρόταση που εξαρχής δεν αποδέχθηκε το προεδρείο του ΠΑ.ΣΥ.Β.-Ν. αλλά μετά υιοθέτησε προκειμένου να πραγματοποιήσει μόνο του και ξεκομμένα από το υπόλοιπο κομμάτι των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2011.

5.       Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους πως σε καμιά περίπτωση αυτή δεν ήταν η «τελευταία μάχη». Βασική επιδίωξη και μεθοδευμένος σκοπός όσων ψήφισαν τη διάταξη και ειδικότερα όσων «υποσχέθηκαν πως θα καταψηφίσουν και δεν το έκαναν», είναι η κατάργηση του Κανονισμού Λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και ότι συνεπάγεται από αυτόν και η κατάργηση του Δημόσιου και Παιδαγωγικού χαρακτήρα τους. Και αυτό μόνο με τον ενωτικό, αγωνιστικό, συμμετοχικό, συγκρουσιακό αγώνα θα αποτραπεί. Όποιος δεν το βλέπει, μεθοδεύει, αδιαφορεί, το λιγότερο κακή υπηρεσία προσφέρει σε όσους και ότι εκπροσωπεί.

Συνάδελφοι,

Η μάχη που δώσαμε για να αποτρέψουμε την αύξηση του ωραρίου αλλά και υπόλοιπα που κατατέθηκαν στη διάρκεια συζήτησης του σχεδίου Νόμου με τροπολογίες (υποχρεωτικές μετατάξεις, εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες κ.λ.π.) είναι ξεκάθαρα ενταγμένη στον πόλεμο που έχει ξεκινήσει εδώ και 15 μήνες ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας για την κατάργηση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, που η Ομοσπονδίας μας με όλες τις δυνάμεις της προσπαθεί να αντιμετωπίσει.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. δεν εξαντλήθηκαν με την αντιμετώπιση της αύξησης του ωραρίου. Αντίθετα αποτελούν την παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση της συνολικής επίθεσης που προετοιμάζει η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα κατά της κοινωνίας και των εργαζομένων (νέο μνημόνιο), τις απολύσεις εργαζομένων που απαιτεί το Δ.Ν.Τ., αλλά και το νέο «τσεκούρωμα» των αποδοχών μας (νέο μισθολόγιο) που κάποιοι ή αγνοούν ή εσκεμμένα θέλουν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζομένους του κλάδου.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. υπεύθυνα, δυναμικά, ενωτικά και αγωνιστικά θα συνεχίσει τον αγώνα της για την υπεράσπιση, αυτή τη δύσκολη περίοδο, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ανατροπή με κάθε τρόπο της βάρβαρης πολιτικής του μνημονίου. Σε αυτό τον αγώνα καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητου κλάδου ή ειδικότητας γιατί τώρα αμφισβητείται η ίδια η εργασιακή μας υπόσταση.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος      Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας

Θέμης Μπαλασόπουλος    Ιωάννης Τσούνης


Δείτε επίσης: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου