Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ενημέρωση ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις διατάξεις του Νόμου 3979

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2011
Αριθμ. Πρωτ.: 654

 Προς:                    
Συλλόγους-Μέλη  
της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

 Συνάδελφοι,

Στο Νόμο 3979/2011 (Φ.Ε.Κ. – ΤΕΥΧΟΣ Α΄- ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 138/16-6-2011), «Για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις», που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή περιέχονται διατάξεις που αφορούν τους εργαζόμενους  και τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.

Αναλυτικά οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Νόμο 3979/2011 είναι:


1.       Στο άρθρο 41: «Ώρες εργασίας υπαλλήλων Δημοσίου, Ο.Τ.Α. και λοιπών Ν.Π.Δ.Δ.», προβλέπεται η αύξηση του ωραρίου εργασίας από 37,5 σε 40 για όλο το προσωπικό και από 30 σε 40 για το Παιδαγωγικό Προσωπικό των Παιδικών Σταθμών. Στη ρύθμιση αυτή δεν υπάγεται το προσωπικό των Ο.Τ.Α. που με ειδικές διατάξεις (Ειδική Σ.Σ.Ε. και Σ.Σ.Ε.) έχουν μειωμένο ωράριο (Καθαριότητα, Συνεργεία κ.λ.π.).
2.       Στο άρθρο 42: «Θέματα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων», ρυθμίζονται προβλήματα που υπήρχαν με τη μεταφορά των Στερεών Αποβλήτων από τα νησιά.
3.       Στο άρθρο 44, παρ. 4: «Θεσμικά ζητήματα Ο.Τ.Α.», προβλέπεται ότι τα προγράμματα που υλοποιούνται ή υλοποιούνταν από Επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. οι οποίες λύθηκαν, μεταφέρονται στους Δήμους ή στα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών, ενώ το προσωπικό μεταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας.
4.       Στο άρθρο 45: «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού Ο.Τ.Α.» προβλέπονται:
      Παρ. 4: Όπου στις διατάξεις του Ν.3584/2007 αναφέρεται η Δημαρχιακή  Επιτροπή στο εξής νοείται η Εκτελεστική Επιτροπή και όπου δεν υπάρχει Εκτελεστική Επιτροπή νοείται η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.
      Παρ. 5: Επιτρέπονται οι μετατάξεις του προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού από ειδικότητα σε άλλη ειδικότητα της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας.
      Παρ. 6: Στην περ. δ΄της παρ. 1 του άρθρου 51 του Ν.3905/2010 η λέξη «Δήμων» αντικαθίστανται από την φράση «των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού». Δηλαδή ο Ν.3938/2010 για την επιλογή Προϊσταμένων ισχύει για όλο το προσωπικό των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.
      Παρ. 9: Το προσωπικό των πρώην Τ.Υ.Δ.Κ. που μετατάχθηκε με τις διατάξεις του Ν.3852/2010 στις υπηρεσίες της έδρας του Νομού ή σε άλλους Δήμους μπορούν να μετατάσσονται σε άλλους Δήμους.
      Παρ. 11: Προβλέπεται η πλήρωση μιας θέσης Ειδικού Συμβούλου να μπορεί να γίνεται από πρώην Δήμαρχο ή από απόφοιτο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδίκευση σε επαγγελματικό τομέα αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α.
5.       Στο άρθρο 49: «Κατά προτεραιότητα καταβολή αποδοχών προσωπικού των Δήμων», καθορίζονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία λογαριασμού στην Τράπεζα  της Ελλάδος για την κατά προτεραιότητα καταβολή των αποδοχών στο προσωπικό των Δήμων.
6.       Στο άρθρο 50: «Αναγνώριση προϋπηρεσίας για βαθμολογική εξέλιξη του προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που μεταφέρθηκε στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού» αναγνωρίζεται και βαθμολογικά η προϋπηρεσία των εργαζομένων που  μεταφέρθηκε από τις Επιχειρήσεις στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.
7.       Στο άρθρο 51: «Νομική υποστήριξη υπαλλήλων και αιρετών Δήμων και Περιφερειών», δίνεται η δυνατότητα νομικής υποστήριξης όταν διώκονται ποινικώς για αδικήματα που τους αποδίδονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
8.       Στο άρθρο 55: «Λειτουργικά θέματα Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων», τροποποιούνται διατάξεις του Ν.3852/2010 για την μετατροπή των ΦΟ.Δ.Σ.Α. σε Συνδέσμους.
9.       Στο άρθρο 58: «Μετάταξη υπαλλήλων Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού σε υπηρεσίες του Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. και αντιστρόφως», δίνεται πλέον η δυνατότητα μετάταξης των υπαλλήλων Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και σε Ν.Π.Δ.Δ. αυτών και αντίστροφα.
10.  Στο άρθρο 59: «Υποχρεωτική μετάταξη πλεονάζοντος προσωπικού Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού», προβλέπεται η υποχρεωτική μετάταξη του πλεονάζοντος προσωπικού των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού σε άλλους Ο.Τ.Α. ή υπηρεσίες του Δημοσίου (Περιφέρειες και Ν.Π.Δ.Δ.). Με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστούν οι Δήμοι των οποίων οι θέσεις καταργούνται και οι φορείς υποδοχής των εργαζομένων.
11.  Στο άρθρο 61: «Σύναψη Δημόσιων Συμβάσεων Παροχής Υπηρεσιών καθαριότητας», δίνεται πλέον η δυνατότητα σε όλους του Ο.Τ.Α. να εκχωρούν την καθαριότητα σε ιδιώτες, ενώ με την ίδια διάταξη (παρ.2) νομιμοποιούνται συμβάσεις που έχουν συναφθεί για τον σκοπό αυτό.

Συνάδελφοι,

Με την παραλαβή του εγγράφου αυτού αλλά και του Νόμου 3979/2011 παρακαλείστε για την ΑΜΕΣΗ ενημέρωση όλων των εργαζομένων αλλά και των υπηρεσιών του Δήμου σας για τις πιο πάνω διατάξεις.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος       Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας

 Θέμης Μπαλασόπουλος        Γιάννης Τσούνης


Κατεβάστε το Νόμο 3979:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου