Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας

Με ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. η αναβάθμιση του κέντρου
Ποιες δέσμες μέτρων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο - Ο κ. Πάγκαλος αναλαμβάνει τον συντονισμό

Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο δράσης για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε:


1) Την ενίσχυση  της ΕΛ.ΑΣ.
2) Καθημερινές περιπολίες πεζών και εποχούμενων τμημάτων των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ.
3) Στοχευμένες επιχειρησιακές δράσεις της ομάδας πρόληψης και καταστολής εγκλήματος (ΟΠΚΕ).
4) Επιχειρήσεις αστυνομικών ομάδων (επιχειρήσεις «σκούπα») κάθε εβδομάδα


Πρόταση Καμίνη για τις διαδηλώσεις
 Στη συνεδρίαση κατατέθηκε πρόταση από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα ρυθμίζει τον τρόπο διεξαγωγής διαδηλώσεων ώστε να μην παραλύει το κέντρο κάθε φορά που υπάρχουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη επιβάλλεται η αλλαγή του χουντικού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο άλλωστε δεν εφαρμόζεται πλέον.
Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί επιτροπή νομικών με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των καθηγητών κ.κ. Μανιτάκη και Αλιβιζάτου, η οποία θα επεξεργαστεί την πρόταση και θα την καταθέσει μέχρι το Φθινόπωρο.
Η πρόταση του κ. Καμίνη έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό και μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά τόσο τα δικαιώματα των διαδηλωτών όσο και όλων των άλλων πολιτών.

 Διαμαντοπούλου για το άσυλο
Στη συνεδρίαση έγινε ειδική επισήμανση από την κυρία Διαμαντοπούλου για την αναγκαιότητα κυβερνητικής παρέμβασης στο ζήτημα του προσδιορισμού των χώρων όπου ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο. Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας κανένα ΑΕΙ δεν της έχει απαντήσει στο αίτημα που είχε απευθύνει για τον καθορισμό των σημείων αυτών και για αυτόν τον λόγο όπως είπε η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει μόνη της.
Η συζήτηση αυτή εντάχθηκε στη συνεδρίαση καθώς σε πολλά ΑΕΙ στο κέντρο της Αθήνας σημειώνονται παραβατικές συμπεριφορές στους περιβάλλοντες χώρους, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει παρέμβαση της Αστυνομίας.

«Αποτελέσματα αύριο»
Στη διάρκεια της αναλυτικής συζήτησης επισημάνθηκε η αναγκαιότητα βελτίωσης του συντονισμού. Τόσο η κυρία Διαμαντοπούλου όσο και υπουργοί όπως οι  κ.κ. Ρέππας και Σκανδαλίδης σημείωσαν ότι ειδικά σε ζητήματα παραβατικών συμπεριφορών και εγκληματικότητας πρέπει «να υπάρξουν αποτελέσματα αύριο».
 Ο κ. Παπανδρέου επέστησε την προσοχή όλων στη συνεργασία τόσων των υπουργών μεταξύ τους όσο και με τον κ. Καμίνη.
Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη δημιουργία τριών μονάδων υποκατάστασης για χρήστες ναρκωτικών, τη μείωση των αντικειμενικών αξιών για κατοικίες σε Μεταξουργείο και Κεραμικό, τη χορήγηση κινήτρων για νέα ζευγάρια που θέλουν να κατοικήσουν στο κέντρο της Αθήνας, τη μετατροπή παλιών ξενοδοχείων σε ξενώνες, καθώς και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

Συντονιστής ο κ. Πάγκαλος
Τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος.

Στην εισήγησή του κ. Παπανδρέου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται, αλλά όπως ο ίδιος τόνισε «αυτό δεν είναι αρκεί. Η παρέμβασή μας δεν αφορά απλά το να εγγυηθούμε την ασφάλεια, αλλά και να ξαναβρεί η πόλη την ψυχή της» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η παρακμή και τα συσσωρευμένα προβλήματα στο κέντρο έχουν τη ρίζα τους στις δεκαετίες του 60 και του 70.
«Συχνά αντιμετωπίζουμε απλουστευτικά τα προβλήματα και περιοριζόμαστε σε ένα θέμα, στη συγκέντρωση μεταναστών» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε το πρόβλημα είναι ευρύτερα κοινωνικό και απαιτεί πολιτική λύση. Επίσης ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι από το 2004 και μετά οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές έχασαν σημαντικές ευκαιρίες και τα αποτελέσματα είναι ορατά σήμερα.

«Δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις»

Με αφορμή την παρουσίαση του σχεδίου και την οξύτητα του προβλήματος ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε στους υπουργούς του και είπε ότι «δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις».
Στις προτάσεις που συζητούνται στο υπουργικό περιλαμβάνεται και συγκεκριμένο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το μεταναστευτικό το οποίο προβλέπει:
 - Συγκροτημένη αξιοποίηση ακινήτων με στόχο την ευρύτερη ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών
- Σύνδεση μετακλήσεων και νόμιμης μετανάστευσης με επιστροφές και ένταξη της παραμέτρου της μετανάστευσης στις συζητήσεις για τις σχέσεις με τρίτες χώρες.
-  Εντατικοποίηση της προσπάθειας για αναθεώρηση της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ και διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για μετανάστευση και άσυλο.
-  Εντατικοποίηση εθελούσιων επιστροφών βάση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι περισσότεροι από 15.000 μετανάστες επιθυμούν να φύγουν από τα χώρα.

Πηγή: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=401038

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου