Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Αλλάζει το καθεστώς των Δημοσίων Υπαλλήλων

Δεν θα υπάγονται πλέον σε υπουργεία αλλά απευθείας στο κράτος

Μια μεγάλη αλλαγή στο δημόσιο τομέα σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από το φθινόπωρο τροποποιώντας το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς, όμως, να θίγεται η εργασιακή τους σχέση, καθώς η μονιμότητα τους καλύπτεται από το Σύνταγμα.


Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εξετάζει την μετατροπή όλων των δημοσίων υπαλλήλων από υπαλλήλους κάθε υπουργείου, όπως συμβαίνει σήμερα, σε υπαλλήλους του Κράτους, υπαγόμενους σ΄ ένα κεντρικό φορέα, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Την σημαντική αυτή μεταρρύθμιση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας πριν το Πάσχα στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. "Προχωράμε άμεσα στην αξιοποίηση του προσωπικού, με βάση τις γνώσεις του. Διότι αυτό που υπάρχει σήμερα στο Δημόσιο είναι πολλά μικρά, κατακερματισμένα φέουδα και αυτό αποτυπώνεται και στο μισθολόγιο, και στην έλλειψη κινητικότητας. Θα πρέπει να προχωρήσουμε ουσιαστικά σε έναν εργοδότη, το κράτος, και όχι σε χιλιάδες εργοδότες, δηλαδή το κάθε υπουργείο και η κάθε υπηρεσία. Πρέπει να μπορεί να αξιοποιείται το προσωπικό, με βάση τις γνώσεις του, αλλά και με την παράλληλη μετεκπαίδευσή του, προωθώντας την κινητικότητα στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης", είχε υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος επισημαίνει ότι "η αλλαγή θα γίνει σταδιακά από το φθινόπωρο, παράλληλα με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, ενώ θα ξεκινήσει και η συγκρότηση νέων Οργανισμών στα υπουργεία, στα οποία θα εξεταστούν οι δομές και οι ανάγκες όλων των υπηρεσιών, με στόχο την ορθολογική και αποτελεσματική τους λειτουργία".

Βασικό μοντέλο για την νέα αρχιτεκτονική του Δημοσίου αποτελεί το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου όλοι οι "ευρωϋπάλληλοι" ανήκουν σε μία διεύθυνση και το εργασιακό καθεστώς είναι γι όλους το ίδιο ανάλογα βέβαια τα προσόντα και τις ικανότητές τους.

Για τις σχετικές λεπτομέρειες είχε ενημερωθεί ο Γιάννης Ραγκούσης, όταν πέρσι τον Ιούλιο συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για Διοργανικές Σχέσεις και Διοίκηση, Μέρος Σέφκοβιτς και με τον διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Επιλογής Προσωπικού (EPSO), Ντέιβιντ Μπίρφιλντ, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Γεώργιο Βέη.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών, η υπαγωγή θα αφορά κατ΄ αρχήν στους δημόσιους υπάλλήλους του στενού δημόσιου τομέα και εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν όλοι είτε στο υπουργείο Εσωτερικών και απ΄εκεί να διατίθενται στα υπουργεία είτε σε μια Δημόσια Αρχή που θα ιδρυθεί. Όσον αφορά στους νεοπροσλαμβανόμενους εξετάζεται οι προκηρύξεις για κάθε θέση να μην γίνονται όπως τώρα από τα υπουργεία αλλά από τον Ενιαίο Φορέα και πάντα μέσω ΑΣΕΠ.

Με την επερχόμενη αλλαγή ως ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα θεωρείται ο έλεγχος της δαπάνης που καταβάλλει το Δημόσιο για τις αμοιβές των υπαλλήλων του. Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι ένστολοι δημόσιοι υπάλληλοι των υπουργείων Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων.

Όσον αφορά στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, οι αρμόδιοι παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα εκτιμούν ότι η εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης συναντά σημαντικά νομικά εμπόδια, ιδίως για τις εισηγμένες και δεν θα τις συμπεριλάβει.

Η πρόταση για ενιαιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων σ΄ ένα φορέα είχε διατυπωθεί, για πρώτη φορά προ δεκαετίας από τον Δημήτρη Ρέππα, επί κυβέρνησης Σημίτη και υπουργίας του Κώστα Σκανδαλίδη στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. Ρέππας, σύμφωνα με πληροφορίες επανέφερε την πρότασή του σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν από μερικές εβδομάδες, όταν έγινε ενημέρωση από τον Γιάννη Ραγκούση για την πορεία της συγκρότησης τουενιαίου μισθολογίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών τα πλεονεκτήματα από την θεσμοθέτηση αυτής της αλλαγής είναι "η διευκόλυνση της κινητικότητας των υπαλλήλων σε ομοειδείς θέσεις όπου υπάρχουν κενά χωρίς μετατάξεις και μεταθέσεις, θα ενισχυθεί τοισότιμο καθεστώς όλων των υπαλλήλων και θα λείψουν οι διακρίσεις και μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου".

"Οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα θα εξισώνονται και θα πάψουν οι διακρίσεις στις αποδοχές, όπως συμβαίνει σήμερα σε πολλές υπηρεσίες", σημειώνει ο κ. Ρέππας και προσθέτει: "Οι υπουργοί με βάση τον ετήσιο προϋπολογισμό τουυπουργείου τους που θα γνωρίζουν εγκαίρως, θα ξέρουν και τι επιδόματα μπορούν να δώσουν, αποφεύγοντας τις σπατάλες".

Ανάλογες σκέψεις φαίνεται πώς έχει στο νου και ο κ. Παπανδρέου όταν τόνιζε στους υπουργούς και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: "Προχωράμε στη δυνατότητα της κινητικότητας των υπαλλήλων παντού μέσα στη Διοίκηση, διότι ο δημόσιος υπάλληλος δεν πρέπει να είναι πια υπάλληλος ενός Υπουργείου, αλλά πρ έπει να είναι υπάλληλος του κράτους και να μπορεί να αξιοποιηθεί οπουδήποτε στη δημόσια υπηρεσία. Αλλά κοιτάμε και την κινητικότητα μεταξύ Δημόσιας Διοίκησης και ιδιωτικής οικονομίας και προς τις δύο κατευθύνσεις, ώστε διοικητικά στελέχη να μπολιάζονται με καλές πρακτικές και από τους δύο αυτούς χώρους, παράλληλα με ένα σύστημα μετεκπαίδευσής τους, με κύριο εργαλείο το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωση".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου